Sezona trešanja je uveliko počela, vole ih i klinci i "matori", ali ova druga grupa ih ponekad izbegava jer ih nadima. Budući da ima opnu, nije čudo što ovo voće nešto pojačano stvara gasove. Crvene bobice ne samo da su savršenog ukusa, već imaju i brojne blagodeti za naše zdravlje - podižu energiju, poboljšavaju probavu, podstiču varenje, sprečavaju grčeve u mišićima, itd.
Budući da su slatke, mnoge brine i da li su pune šećera i da li goje... Budite bez brige - trešnje ne goje. Naravno, ukoliko se jedu u razumnoj količini.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Iako sadrže popriličnu količinu šećera (9 g/100 g), imaju nizak glikemijski indeks, odnosno spadaju u namirnice koje tek neznatno podižu šećer u krvi. Zato nisu na "crnoj listi" kad je reč o jelovniku za dijabetičare. A što se tiče osoba koje žele da oslabe, nutricionisti kažu da mogui slobodno da ih jedu. U 100 g ovog voća nalazi se svega 63 kcal, što ih zapravo svrstava u niskokalorično voće.
Trešnje su bogate brojnim hranljivim sastojcima, među kojima je kalijum (sprečava grčeve i potpomaže izlučivanje vode iz organizma). Takođe, 100 g trešanja sadrži oko 10 odsto dnevne potrebe za ovim mineralom pa su vrlo korisne za poboljšanje mišićne aktivnosti. Krcate su vlaknima, sadrže ptoteine, a odlične su kao večernji međuobrok, nešto ćete "gricnuti" pre odlaska na spavanje, zahvaljujući sadržaju melatonina koji pogoduje noćnom odmoru.
Ipak, osobe koje pate od niskog pritiska ne bi trebalo da ih uzimaju u veliki količinam jer pojačavaju hipotenziju.
