Ima je na pijaci, a smanjuje holesterol: Ovu voćku jedite što više, poručuju dijetetičari

Slobodanka Ćorić Vesti 08.06.2023 16:57 0

Rastvorljiva vlakna takođe mogu da povećaju izlučivanje žučnih kiselina. Žučne kiseline se prave od holesterola u jetri i važne su za varenje

Ima je na pijaci, a smanjuje holesterol: Ovu voćku jedite što više, poručuju dijetetičari

Shutterstock

Visok holesterol može biti veoma opasan jer može uticati na stvaranje naslaga u krvnim sudovima, ograničavajući protok krvi, što može izazvati srčani i moždani udar.

Glavni faktor rizika za visok holesterol je ishrana, a najviše doprinose hrana bogata zasićenim mastima. Međutim, ishrana takođe može pomoći u smanjenju nivoa holesterola.

Nutricionista Šona Vilkinson preporučuje dodavanje breskve u ishranu ako ste zabrinuti zbog nivoa holesterola. "Breskve su odlične za održavanje nivoa holesterola pod kontrolom. Imaju malo zasićenih masti i odličan su izvor vlakana", objasnila je ona. Nutricionista je dodao da vlakna mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola na nekoliko načina.

"Rastvorljiva vlakna imaju sposobnost da se vežu za holesterol u digestivnom traktu, sprečavajući apsorpciju u krvotok. Ovo smanjuje količinu holesterola koji je dostupan telu za korišćenje ili skladištenje", kaže ona.

Takođe, vlakna utiču na povećanje izlučivanja žučne kiseline.

"Rastvorljiva vlakna takođe mogu da povećaju izlučivanje žučnih kiselina. Žučne kiseline se prave od holesterola u jetri i važne su za varenje. Kada se vlakna vežu za žučne kiseline u crevima, to podstiče njihovo eliminisanje iz organizma. Ovo podstiče jetru da koristi više holesterola za stvaranje novih žučnih kiselina i tako smanjuje ukupan nivo holesterola“, kaže nutricionista.

Vlakna takođe utiču na usporavanje varenja. "Namirnici bogatoj vlaknima, kao što su breskve, treba duže da se vari u poređenju sa prerađenom hranom. Sporo varenje pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i sprečava brze skokove insulina koji mogu doprineti proizvodnji holesterola u telu", objasnila je Šona Vilkinson. Jedna studija, objavljena 2013. godine, otkrila je da su breskve među voćem koje snižava nivo holesterola zbog sadržaja flavonoida i stilbena.

Da biste smanjili nivo holesterola, preporučuje se:

  • Zdrava i uravnotežena ishranu i smanjite unos zasićenih masti
  • Vežbanje najmanje 150 minuta nedeljno
  • Prestanite da pušite
  • Smanjite unos alkohola.
     
Komentari (0)
Loading