Doktori razbili mit o doručku, koji žene obožavaju: Mislili smo da je zdrav, a on zapravo goji

Slobodanka Ćorić Vesti 08.06.2023 16:14 0

Zbog toga se često dešava da stomak reaguje nakon takvog doručka, jer skok glukoze neminovno dovodi do pada šećera, izazivajući osećaj letargije i žudnju za još šećera

Doktori razbili mit o doručku, koji žene obožavaju: Mislili smo da je zdrav, a on zapravo goji

unsplash.com

Postoje određeni obroci za koje mislimo da su zdravi, ali zapravo sadrže mnogo skrivenih zasićenih masti i šećera, što dovodi do povećanja telesne težine.

Jedan od njih je, prema mišljenju stručnjaka, doručak koji je mnogima omiljen, a radi se o jogurtu u kombinaciji sa bobičastim voćem, granolom i medom. Ovaj obrok je, objašnjavaju, pun šećera. Osim što je pun šećera, jogurt u ovoj kombinaciji nije zasitna namirnica. Zbog toga se često dešava da stomak reaguje nakon takvog doručka, jer skok glukoze neminovno dovodi do pada šećera, izazivajući osećaj letargije i žudnju za još šećera.

Malo je verovatno da će vas ovakav doručak zadržati sitim do ručka, zbog čega ćete verovatnije grickati tokom dana i unositi nepotrebne kalorije. Umesto takvog doručka, dijetetičari savetuju da je bolje da se odlučite za nezaslađeni punomasni jogurt ili jogurt od badema.

Mogu se preliti svežim voćem i posuti domaćom granolom, a stručnjaci predlažu dodavanje čia semenki za dodatni unos vlakana. Granola pločice takođe na prvi pogled izgledaju zdrave, ali su često pune šećera.

"Imaju komadiće voća, orašastih plodova, zobi i možda čak i malo crne čokolade“, počeo je dijetetičar, a zatim je objasnio: „Ali kada pogledate njihove etikete da biste pročitali listu sastojaka, brzo shvatate da mnogi od njih sadrže kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze i hidrogenizovana ulja".

Prema rečima stručnjaka, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze, kao i svi dodati šećeri, može doprineti povećanju telesne težine, dijabetesu tipa 2, metaboličkom sindromu i srčanim oboljenjima ako se svakodnevno konzumira. Najsigurnija opcija za pločice od granola su one sa vrlo jednostavnom listom sastojaka, poput nezaslađenog sušenog voća, jaja, celih orašastih plodova, urmi, celih semenki i kokosovog ulja.

Komentari (0)
Loading