Doktorka Grujičić otkrila kako da prepoznate prve simptome raka mozga: Ako primetite da radite ovo, hitno kod lekara

Jelena Vukelić Vesti 26.05.2023 12:14 0

Većinom žene zanemaruju ove simptome, jer im je uvek preči neko ili nešto drugo

Doktorka Grujičić otkrila kako da prepoznate prve simptome raka mozga: Ako primetite da radite ovo, hitno kod lekara

Tanjug/ Tanja Valić

Mozak je i dan-danas u potpunosti neistraženi deo tela, a za neke bolesti, poput tumora na mozgu, se još uvek ne zna zašto nastaju, ali i kako se spriječava njihov nastanak. Upravo o tome je u emisiji "Na prvom mjestu" na K1 televiziji govorila neurohirurg prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja.

- Oni simptomi koji se najčešće javljaju, posebno kod odraslih su promene u ponašanju, u početku vrlo diskretne i njih može da primeti samo neko ko dobro poznaje osobu - objasnila je dr Grujičić i dodala da u lečenju tumora mozga porodica igra jako veliku ulogu. Pa tako, pacijneti koji imaju potpunu podršku članova porodice duže i da žive. Dr Danica Grujičić je navela šta sve uži članovi mogu da primete:

- Neslane šale koje nikada nisu bile karakteristične za tu osobu. Ili ako je osoba bila povučena, pa onda postala ekspresivna i obratno. A obično se dešava da najbliži članovi porodice to tumače nečim što se desilo, kao što je smrtni slučaj ili promena posla, te su se pre pojave skenera takvi pacijenti lečili u psihijatrijskim bolnicama, jer se smatralo da pate od depresije ili nekog drugog psihičkog stanja.

- Većinom žene zanemaruju ono što im se dešava jer im je uvek preči neko ili nešto drugo", dodala je dr Grujičić i dodala da će muškarci pre da se požale na simptome.

Na pitanje koji je to prvi i najtipičniji simptom koji ukazuje na tumor mozga, doktorka i neurohirurg je odgovorila da je to upravo prvi epileptički napad, što jasno ukazuje na odlazka na skener. Zatim slabljenje vida, ispad u vidnom polju, dok glavobolja ne mora u početku na bude prisutna, nego tek u poslednjim fazama bolesti.

- Dobroćudni tumori koji sporije rastu mogu da budu posebno veliki. Mozak do određene granice može da toleriše pritisak, a kada se ta granica pređe pogoršanje ide ubrzano - objasnila je ona, a zatim je na primeru skenera mozga jednog pacijenta objasnila koliko tumor može da se razvije i zahvati većinsku površinu mozga, a da pacijent i dalje ima blage simptome.

- Maligni tumori su se vremenom promenili i danas ih ja zovem "odavde do večnosti", kao da su neuništivi i ponovo se obnavljaju.

Zato je važno da ukoliko primetite neobične oblike ponšanja kod sebe koje se do sada nisu ispoljavali, da za svaki slučaj posetite lekara.

 

 

Komentari (0)
Loading