Šest ZNAKOVA da vam srce ne radi kako treba: Na ove simptome retko kad obratimo pažnju, a mogu da dovedu do srčanog zastoja i moždanog udara

Vesti 20.04.2023 14:40 0

Srčana aritmija je retko smrtonosna, ali je svakako znak da bi trebalo da se obratite doktoru

Šest ZNAKOVA da vam srce ne radi kako treba: Na ove simptome retko kad obratimo pažnju, a mogu da dovedu do srčanog zastoja i moždanog udara

Shutterstock

Ako primetite ove simptome, postoji mogunost da imate probleme sa srcem:

1. Udaranje u grudima

Dr Ajazan Sultan, kardiolog i konsultant na klinici Pall Mall Medical, naglasio je da aritmija može da znači da je vaše srce izvan uobičajenog ritma, bilo trajno ili povremeno. Glavni znak upozorenja je lupanje srca i osećaj kao da imate "leptiriće u grudima".

2. Srce preskače otkucaj

Može da se desi da osećate kao da vam srce preskoči ili propusti otkucaj. Oni koji imaju ovaj simptom imaju tendenciju preranog otkucaja srca, jer se srce steže pre nego što se komore, u kojima se skuplja krv napune. Kao rezultat toga, u telo izlazi malo ili nimalo krvi. To znači da oboleli ne osećaju tu kontrakciju kao otkucaj srca, dok se sledeći otkucaj čini kao snažniji jer se izbacuje dodatna krv.

3. Vrtoglavica

Kada srce ne funkcioniše optimalno, vaše telo, pa i vaš mozak možda neće dobiti dovoljno krvi. Vrtoglavicu uzrokuje smanjenje dotoka kiseonika u mozak.

4. Nesvestica

Iznenadan gubitak svesti često je prvi signal nepravilnog rada srca, na koji naknadno obratimo pažnju. Ipak, to je ozbiljan simptom, pa ne bi trebalo da čekate da padnete u nesvest da biste posetili lekara.

5. Gubitak daha

Možda ćete osećati gubitak daha tokom hodanja i jači umor. Budući da srce ne pumpa krv onako kako bi trebalo, telo ne dobija dovoljno kiseonika, a upravo nedostatak kiseonika može da dovede do kratkog daha.

6. Bol u grudima

Bol može da se proširi i na leđa i na ruke. Ovaj simptom može da bude bezopasan, ali i da uputi na aritmiju, ali i na srčani udar.

Snažno lupanje srca može  da bude posledica i nezdravih navika, a takođe može da se javi i kao posledica konzumacije određenih lekova poput antidepresiva ili antibiotika.

"Ipak, ako se ne leči aritmija i ne prati stanje pacijenta, to može da dovede do zatajenja srca, moždanog udara ili srčanog zastoja", upozorio je dr Ajayan Sultan, prenosi Daily Mail.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading