ŠTITI OD ANEMIJE I LEČI UPALE Ova biljka ima najviše KALCIJUMA, pomaže kod mnogih simptoma, a možete je naći pored puta!

Najžena Vesti 27.11.2021 12:58 0

Za mnoge je kopriva "odvratni korov koji žari kožu", ali nutricionisti je zbog brojnih lekovitih svojstava svrstavaju u red najzdravijih prolećnih namirnica

ŠTITI OD ANEMIJE I LEČI UPALE Ova biljka ima najviše KALCIJUMA, pomaže kod mnogih simptoma, a možete je naći pored puta!

unsplash.com

Kopriva čisti organizam, štiti od upala i infekcija, a pomaže i kod alergija.

Listovi koprive sadrže pet puta više kalcijuma nego spanać i šest puta više vitamina C. Oni koji to znaju beru je u proleće, dok je mlada, i to u predelima van zagađenih gradova ili ih kupuju na pijacama.

Stimuliše varenje

Kopriva deluje kao diuretik - efikasno čisti organizam i uklanja štetne materije iz organizma. Zahvaljujući supstanci kreatinu, koju sportisti koriste da bi povećali izdržljivost, čaj od koprive stimuliše rad creva i pankreasa, a olakšava i varenje hrane posle obimnih i kaloričnih obroka.

RECEPT PROTIV MALOKRVNOSTI

Sastojci:

veza svežeg lišća koprive

kašika meda

PRIPREMA:

Napitak se priprema tako što se veza svežeg lišća koprive dobro opere, ispasira i zasladi kašikom meda. Ovaj napitak treba odmah popiti.

Štiti od anemije

Gvožđe u čaju od koprive pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što olakšava organizmu snabdevanje kiseonikom i zaštitu od anemije. Kao čistač krvi, korisna je za uklanjanje akni i bubuljica. Preporučuje se i kod infekcija u ustima, afti ili upala desni, kao i za obnavljanje istrošene hrskavice.

Leči upale

Istraživanja su pokazala da je kopriva delotvorna i kod prolećnih alergija. Ali pre nego što počnu da koriste koprivin sirup, ekstrakt ili čaj, osobe sa alergijskim problemima trebalo bi da se konsultuju s lekarom ili homeopatom. Zbog velike količine kalijuma deluje i diuretski, pa se koristi kod lečenja upala mokraćnih puteva i sprečava nastanak kamena u bubregu.

Protiv peruti

Kopriva zauzima posebno mesto u ishrani i nezi. Od nje se prave ukusna jela, pite, salate i sokovi, ali i preparati za kosu. Ova biljka je zato veoma cenjena u kozmetičkoj industriji jer jača koren kose, pomaže u borbi protiv peruti i smanjuje lučenje masti.

Komentari (0)
Loading