Da li sedite sa PREKRŠTENIM nogama? Ova NAVIKA je jako loša, morate odmah prestati to da radite

Vesti 06.03.2023 21:30 0

Dok sedite skoro nesvesna reakcija je da prekrstite noge, ali to je veoma loša navika

noge

Shutterstock

Na duge staze, može da bude veoma štetna po vaše zdravlje. Zato, naredni put kada vidite da ste opet prekrstili noge dok sedite, razmislite o 6 potencijalnih zdravstvenih problema koji mogu da nastanu zbog ovakvog sedenja.

Škodi stopalima i nervima

Ako sedite duži vremenski period u toj pozi, može da dođe do oštećenja peronealnog nerva što slabi mišiće zadužene za podizanje stopala.

Ovakav način sedenja, takođe, može dovesti do neravnoteže u karlici jer unutrašnji butni mišić postaje kraći, a spoljnji butni mišić je sve duži, a kod takvog stanja postoji rizik od pomeranja zglobova iz mesta.

Veza s povišenim pritiskom

Mnoge studije pokazuju da navika dugog sedenja sa prekrštenim nogama dovodi do povišenja krvnog pritiska u telu čak i ako problemi s pritiskom inače ne postoje. Izbegavanje takvog sedenja dovodi do bolje cirkulacije.

Vene i cirkulacija

Veće su šanse za nastanak takozvanih “paukovih vena” ako dugo sedite prekrštenih nogu. Iako kod pojave vidljivih vena genetika ima važnu ulogu, sedenje prekrštenih nogu takođe može da bude razlog za njihovu pojavu.

Naime, u venama postoji mali ventili koji onemogućava da krv teče u pogrešnom smeru. Ali, ako su noge prekrštene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading