Obratite pažnju dok ste u TOALETU: Ovi znakovi mogu da vam otkriju da li imate OPAKU bolest od koje pati ŠEST odsto populacije!

Vesti 14.11.2021 08:30 0

Verovali ili ne, ali povišen nivo šećera u krvi može da izazove niz zdravstvenih problema

Obratite pažnju dok ste u TOALETU: Ovi znakovi mogu da vam otkriju da li imate OPAKU bolest od koje pati ŠEST odsto populacije!

Shutterstock

Stručnjaci napominju da se rani znakovi dijabetesa, između ostalih, mogu primetiti i prilikomodlaskom u toalet. Zato, od sada obratite malo više pažnje.

Svrab i peckanje 

Svrab ili peckanje tokom mokrenja mogu biti posledica dijabetesa. Javljaju se kod gljivičnih infekcija ili infekcije mokraćnog sistema. Postanu li te infekcije preterano učestale, za to je možda kriv nedijagnostikovani dijabetes.

- Visok nivo šećera u urinu su plodno tlo za razvoj bakterija i gljivica. Ljudi koji imaju dijabetes dvostruko češće obolevaju od ovih vrsta infekcija - kažu stručnjaci iz UNC Health Care, zdravstvenog sistema iz SAD-a.

Infekcija urinarnog trakta, uključujući bubrege, uretru i mokraćni mehur, su česta pojava kod obolelih od dijabetesa zbog niza oštećenja u telu nastalih kao posledica ove bolesti.

Različita oštećenja imunološkog sistema, loša metabolička kontrola i nepotpuno pražnjenje mokraćnog mehura zbog autonomne neuropatije mogu doprineti povećanom riziku od infekcija mokraćnog sistema kod obolelih od dijabetesa. Sve vrste infekcija urinarnog trakta češće su kod bolesnika s dijabetesom tipa dva, piše u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu "Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy notes".

- Dijabetes je, takođe, povezan s lošijim ishodima infekcija mokraćnog sistema, uključujući duže hospitalizacije i povećanu smrtnost -  piše dalje u pomenutoj studiji.

Stručnjaci uz to naglašavaju da je ljudima s nekontrolisanim dijabetesom teže da se bore s gljivičnim infekcijama.

- Ovaj problem može biti izraženiji ako se dijabetes ne kontroliše adekvatno. Naime, neke žene, posebno one s loše kontrolisanim dijabetesom, imaju određeni kompromis u svojoj sposobnosti da se bore protiv bilo kakve infekcije. To znači da, osim što su gljivične infekcije češće kod dijabetičarki, takođe ih je teže lečiti - objasnio je dr. Daniel Einhorn, bivši predsednik Američkog udruženja kliničkih endokrinologa i medicinski direktor Instituta za dijabetes "Scripps Whittier" u San Diegu, a prenosi "Msn".

Komentari (0)
Loading