Podiže krvni pritisak i utiče na rad SRCA: Ovu namirnicu Srbi seku za meze, a nisu ni SVESNI koliko je štetna po zdravlje

Vesti 14.02.2023 11:15 0

Namirnica koja je sastavni deo meze ali i sendviča može da naruši zdravlje

Podiže krvni pritisak i utiče na rad SRCA: Ovu namirnicu Srbi seku za meze, a nisu ni SVESNI koliko je štetna po zdravlje

Shutterstock

 

Mnogima je omiljeno jelo za doručak sendvič, u koji se obavezno pored salate stavlja i malo mesa, pri čemu je to obično suvo meso.

Međutim, stručnjaci savetuju da je potrebno da budete oprezni sa ovom namirnicom. Zašto?

Pored toga što šunka sadrži dobre nutritijente, ona u sebi ima i one negativne, odnosno ima jednu nuspojavu — zadržava vodu u telu. 

Sušeno meso, kao i većina drugih namirnica bogatih proteinima, može imati blago povišen učinak na krvni pritisak. To se događa zbog činjenice da proteini mogu izazvati sužavanje krvnih sudova, što povećava otpor protoku krvi i može dovesti do povišenja krvnog pritiska.

Međutim, utiecaj sušenog mesa na krvni pritisak varira od osobe do osobe, a faktori poput starosti, prehrane, fizičke aktivnosti i genetskih sklonosti mogu utiecati na osetljivost na ovaj učinak. U većini slučajeva, umerena konzumacija sušenog mesa neće biti dovoljna da značajno utieče na krvni pritisak, ali se preporučuje oprez u prehrani za osobe koje već imaju povišeni krvni pritisak. Takođe, treba imati na umu da sušeno meso može sadržavati visoki procenat soli, što takođe može doprineti povišenju krvnog pritiska.

Komentari (0)
Loading