Da li se osećate stalno umorno i ne znate zašto? Proverite ovaj PROTEIN, ako je NIZAK odmah se javite lekaru

Vesti 05.01.2023 18:00 0

Stalni umor može biti simptom mnogih zdravstvenih problema

spavanje

Shutterstock

Jedan od potencijalnih uzroka primetnog slabljenja tela je nedostatak feritina, proteina povezanog sa nivoom gvožđa. Koji simptomi ukazuju na nedostatak feritina? Kada treba testirati njegov nivo?

Kakav je odnos između feritina i gvožđa i hemoglobina?

Feritin je protein akutne faze koji se nalazi prvenstveno u ćelijama jetre, slezine i imunog sistema. Jedna od funkcija feritina je skladištenje jona gvožđa, dok je gvožđe odgovorno za sintezu hemoglobina. To znači da je feritin koristan u dijagnostici anemije. Ali zašto ona? Zar nije dovoljno meriti nivoe gvožđa i hemoglobina?

Može biti anemija

Umor, bledilo, problemi sa koncentracijom mogu ukazivati na bolest. Ne čekajte - zahvaljujući testovima možete proveriti da li je u vašem telu došlo do anemije

Ponekad umor može biti simptom nedostatka kalijuma. 

Anemija, je bolest koja nastaje usled smanjenog nivoa hemoglobina u telu. Postoje različite vrste anemije, uključujući posthemoragijsku anemiju, hemolitičku anemiju i megaloblastnu anemiju, ali se najčešće dijagnostikuje anemija nedostatka gvožđa. Stoga je ispitivanje nivoa gvožđa veoma važno u dijagnozi anemije. Međutim, dobro je uraditi i test feritina, koji vam omogućava da dodatno odredite zalihe gvožđa. To znači da feritin omogućava preciznije određivanje resursa gvožđa koje telo ima na raspolaganju i omogućava tačniju dijagnozu stvarnih nedostataka ovog elementa.

Nedostatak feritina - umor i drugi simptomi

Jedan od simptoma nedostatka feritina, povezan sa nedostatkom gvožđa , je stalni umor . Takođe je vredno obratiti pažnju na druge bolesti, uključujući probleme sa koncentracijom, bledu kožu , gubitak kose, ubrzan rad srca ili smanjen imunitet. Ovi simptomi se mogu javiti kao rezultat loše uravnotežene ishrane, restriktivnog gubitka težine, kao i kod veganske ili vegetarijanske ishrane.

Nedostatak feritina se javlja i kod žena sa obilnim menstruacijama, sa hroničnim krvarenjem iz gastrointestinalnog trakta ili urinarnog trakta, kod pacijenata sa poremećenom apsorpcijom gvožđa i sa nekim retkim oboljenjima.

Povišen feritin može biti praćen opštom slabošću, zatvorom i nadimanjem.

Feritin ne samo da podržava dijagnozu anemije. Takođe je protein akutne faze, zbog čega zabrinjava ne samo njegov nedostatak, već i višak. Povišeni nivoi feritina mogu ukazivati na stalnu upalu u telu. Ponekad to znači samo bezopasnu infekciju, ali može ukazivati i na ozbiljnije zdravstvene probleme, poput hroničnih inflamatornih procesa, raka ili hemohromatoze.

Suplemente gvožđa treba prekinuti pre testa feritina, jer njihovo uzimanje može uticati na rezultate . Sama suplementacija gvožđa se takođe uglavnom ne preporučuje - preporučuje se u početku dijagnostikovati uzroke nedostataka, a zatim sprovoditi lečenje pod nadzorom lekara.

Odgovarajući nivo gvožđa u krvi, a samim tim i nivo feritina u granicama normale, može se obezbediti pravilnom ishranom. Dobro apsorbovano gvožđe (njegova vrsta hema) nalazi se u svinjskom, goveđem i zečjem mesu, u iznutricama i masnoj ribi. U slučaju biljne ishrane, važno je kombinovati izvore gvožđa sa proizvodima koji sadrže vitamin C , što pozitivno utiče na apsorpciju ovog elementa.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading