Zatvor ili konstipacija mogu biti veliki problemi jer se upravo u debelom crevu mogu nakupiti mnoge loše bakterije. Za zdravlje vašeg organizma nužno je obavljanje velike nužde koja pomaže izbacivanje ostataka hrane koji mu nisu potrebni.
Ako patite od zatvora i ne uspevate da obavite veliku nuždu, hrana može predugo ostati u probavnom traktu. U tom slučaju pokreću se bakterije i stvaraju fermentaciju što može rezultirati i neugodnim gasovima.
Izbegavajte ovo ako želite redovnu i dobru probavu
Ako patite od zatvora i često se događa da imate spor metabolizam i zato izbegavajte ove namirnice:
- banane
- crveno meso
- mlečni proizvodi u velikim količinama
- masna hrana
- riža
- slani štapići
- slatki gazirani napici
Ako se zatvor pojavljuje već neko vrijeme, a koristite i prirodne laksative, proverite koje lekove uzimate. Mnogi lekovi mogu izazvati opstipaciju. Takođe, ako brzo jedete i ne žvačete dovoljno svoju hranu, želudac i creva će teže razgraditi ono što unesete.
Kućni recepti za prirodni laksativ
Postoje mnoge namirnice koje možete koristiti kako bi se rešili zatvora. Dodajte ih svakodnevnoj ishrani i omogućite brz rad metabolizma. Pokretanje metabolizma i često obavljanje nužde jedna je od stavki skoro svake zdrave dijete. Najbolji prirodni laksativ su namirnice pune vlakana.
Šljive i sok od šljiva
Šljive su voće koje je puno topivih vlakana, a sadrže i visoku količinu vitamina A, gvožđa i kalijuma. Osim što pomažu u probavi, šljive pomažu zdravlju srca. Sok od šljive, ako ga konzumirate svakodnevno, može pomoći kod problema sa zatvorom.
Za pripremu ovo prirodnog laksativa potrebno vam je:
- 4 litre vode
- 1 kg zrelih šljiva
- 200 grama šećera
- 2 kašike limunske kiseline
- staklene boce za sok
Priprema:
Šljive operite, očistite tako da izdvojite koštice, pa ih nasecite na četvrtine kako bi ih lakše skuvali. Kuvajte šljive u dve litre vode, ali na laganoj vatri sve dok ne omekšaju. Kada šljive omekšaju pustite da se malo ohlade. Izvadite ih iz vode u kojoj su se kuvale, a lonac s vodom ostavite sa strane. Usitnite kuvane šljive štapnim mikserom ili u blenderu pa procedite. Deo koji vam je ostao nakon ceđenja vratite u vodu u kojoj su se kuvale. U lonac sada dodajte šećer, 2 kašičice limunske kiseline i još 2 litre vode. Ponovno kuvajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Kuvanje bi trebalo trajati oko 15 minuta.
Za vrijeme kuvanja povremeno pomešajte i u međuvremenu pripremajte boce za sok. Boce sterilišite u rerni i lagano ih ugrijte na 70 C. Kada se sok skuva, sipajte ga u vruće flaše. Zatvorite nepropusnim čepom.