Internista dr Ivanov otkriva šta da JEDETE kada POSTITE: Ove namirnice su veoma ZDRAVE, evo jelovnika

Vesti 01.01.2023 14:20 0

Dr Dragan Ivanov je razotkrio neke stare zablude kojima smo bili izloženi vezano za post

Internista dr Ivanov otkriva šta da JEDETE kada POSTITE: Ove namirnice su veoma ZDRAVE, evo jelovnika

Printscreen/ YouTube

Posna hrana nužno ne mora biti i zdrava hrana. Kada poste ljudi često greše pa jedu izuzetno nezdrave obroke. Gostujući u RTS ordinaciji internista dr Dragan Ivanov je pričao o tome šta treba da se jede kada se posti:

Šta znači pravilan post?

"Post je značajan za naše zdravlje. Osoba koja posti treba ujutru da unosi u telo voće, integralne žitarice i bademe. 15 do 20 badema žene, a muškarci od 20 do 30 badema i to je doručak.

Ručak treba da sadrži salatu, mahunarke, krompir, soja, leblebija, pečurke, pasulj, kupus, kelj, karfiol i td. Od tog treba napraviti ručak, tj čorbicu. Obrok treba prvo početi salatom, a onda pojesti čorbicu.

Večera - najbolje ništa, a ko već morate da većerate onda nešto lakše."

Kakvo je stanje organizma ako se posti pravilno?

"Antioksidanti i drugi brojni imunostimulatori su isključivo biljnog porekla. S druge strane životinjsi proteini koče naš imunitet i oduzimaju nam energiju za varanje. Sanje imuniteta može biti samo bolje posle posta."

Kakve prednosti donosi post na naše telo?

"Post deluje preventivno na kardiovaskularne bolesti, na malingne bolesti, na dijabetes - na sve savremene bolesti, to je naučno dokazano."

Da li će osoba koja posti biti manje nervozna?

"Da, svakako će se osećati srećnije, čistije, stvoriće se povoljni uslovi za duhovnu sferu. Dokazano je da duhovnost pozitivno utiče na zdravlje. Jedno istraživanje je pokazalo da na dugovečnost najviše utiče ljudska dobrota. Darodavci žive duže od onih koji čekaju napoklone, a to je stvar duhovnosti."

Komentari (0)
Loading