Pet ključnih PRAVILA ruskog HIRURGA za DUGOVEČAN život: Do kraja života je operisao pacijente a živeo je 104 godine!

Vesti 11.12.2022 16:00 0

Pre svoje smrti otkrio je životne navike i podelio savete za dugovečnost

Pet ključnih PRAVILA ruskog HIRURGA za DUGOVEČAN život: Do kraja života je operisao pacijente a živeo je 104 godine!

Printscreen/Youtube

Rođen 1904. godine, Fedor G. Uglov bio je jedan od najstarijih hirurga na svetu. Njegovo ime nalazi se i u knjizi Ginisovih rekorda zbog toga što je jedan od retkih koji je pacijente operisao do same smrti. Ne samo da je operisao - pored posla, Fedor je sekao drva, čistio sneg, obavljao sve kućne poslove i bavio se stolarskom radionicom.

Doktor nauka je godinama proučavao pravila za dugovečnost. Želeo je da zna šta mu je pomoglo da doživi 100. godinu, iako je pretrpeo niz zaraznih bolesti. U tim vremenima, one su bile čest uzrok smrti. Fedor je bio zaražen tifusnom groznicom i tifusom, patio je od upale pluća i teške upale srednjeg uha. Tokom godina neumornih istraživanja, definisao je svoj recept. Napravio je spisak pravila, ali ovih pet su najvažnija:

Izbacivanje alkohola

Ne samo da nije konzumirao alkohol, već je i odbijao lekove koji su sadržali alkohol. Fedor nikada nije verovao da mala čaša alkoholnog pića pomaže zdravlju. Osim toga, nikada nije osećao potrebu za takvim pićem. Takođe, nikada nije pio alkohol jer je bio svestan da u svakom trenutku može da bude pozvan za hitnu operaciju. Samim tim, izbacivanje alkohola smatra jednim od važnijih pravila za dug život.

Umerena ishrana

Uglov se rodio u velikoj porodici, a majka je svu decu naučila da treba da prestanu da jedu s blagim osećajem gladi, što odgovara fiziološkim zakonima. Mnogi stogodišnjaci govorili su da su im dijete pomogle da dožive 100 i više godina, ali Uglov ne. Nikada nije držao posebne režime ishrane ili se odricao nekih namirnica. Kako je jednom rekao, jeo je sve, ali u malim porcijama.

Pet ključnih PRAVILA ruskog HIRURGA za DUGOVEČAN život: Do kraja života je operisao pacijente a živeo je 104 godine!

Printscreen/Youtube

 

 

Ime ovog ruskog lekara se može naći u Ginisovoj knjizi rekorda gde mu je pripalo mesto jednog od najstarijih praktikujućih hirurga

100 čučnjeva

Verovali ili ne, ruski hirurg je do svoje smrti radio čučnjeve. Kažu da je ova vežba glavna za zdravlje, naročito kada su noge i kičma u pitanju. Ova vežba održava mišiće nogu i krvne sudove u savršenom stanju, a to doprinosi bržem protoku krvi do srca. Za sve one koji uglavnom sede tokom dana, čučnjevi su potrebni. Ova vežba može da vam zameni aktivnosti poput pešačenja, plivanja, trčanja ili planinarenja.

Mentalna aktivnost

Profesor je do kraja svog života zadržavao jasnoću uma. Nije znao šta je senilna demencija. Zato se mnogo bavio naučnim aktivnostima, pisao je knjige, proučavao najnovija dešavanja na području hirurgije. Stručnjaci uvek govore da je važno da aktiviramo mozak - anksioznost i depresija u tom slučaju neće imati šta da traže pred vašim vratima.

Zaštita od stresa

Profesor je govorio da je zaštita od stresa od krucijalnog značaja za zdravlje. Objašnjavao je da se srce štiti od neprijatnih misli i da ne treba da popustimo u omalovažavanju. Govorio je da u najtežim situacijama ne treba da se bavimo samopotkopavanjem, već radije da potražimo izlaz iz njih.

 

Komentari (0)
Loading