Jednostavna radnja rastavljanja hrane na male komade može da spreči mnoge probavne probleme. Lekari upozoravaju da, ako se hrana ne žvače pravilno, veći komadi ulaze u probavni trakt kvareći pritom celokupno zdravlje naših creva i takođe uzrokujući neugodne probleme poput grčeva u stomaku i nadutosti.
Istraživanja su otkrila da stanje dobrih i loših bakterija koje žive u našim crevima može takođe da utiče na naše raspoloženje, imunitet i telesnu težinu. Stoga stručnjaci upozoravaju da veliku ulogu u varenju hrane ima upravo način na koji žvačemo hranu dok je konzumiramo.
"Naša probava ne počinje u crevima, već mnogo ranije – u našim ustima – pa stoga obavezno odvojite vreme za uživanje u hrani, žvačući svaki zalogaj otprilike 20 puta", savetuje nutricionistkinja Eleanor Trup koja usput preporučuje da za vreme jela izbegavamo korištenje mobilnog ili gledanje televizije.
"Prebrzo i užurbano jedenje može rezultirati time da često pojedete više nego što biste inače. Isto tako, kada jedete prebrzo, ne razmišljate o tome koliko puta prožvačete jedan zalogaj, a to dovodi do neugodnog osećaja nadutosti i probavnih smetnji jer vaše telo nema vremena za pravilnu probavu konzumirane hrane", dodaje.
![Loading](https://najzena.alo.rs/files/img/loader.gif)