Naučili smo POGREŠNO da žvaćemo HRANU: Dr objašnjava da je BAŠ TO uzrok što svi imamo ISTI zdravstveni problem

Vesti 13.11.2022 22:30 0

Mogli biste se iznenaditi koliko je zapravo važno pravilno žvakati hranu

Naučili smo POGREŠNO da žvaćemo HRANU: Dr objašnjava da je BAŠ TO uzrok što svi imamo ISTI zdravstveni problem

pixabay

 

Jednostavna radnja rastavljanja hrane na male komade može da spreči mnoge probavne probleme. Lekari upozoravaju da, ako se hrana ne žvače pravilno, veći komadi ulaze u probavni trakt kvareći pritom celokupno zdravlje naših creva i takođe uzrokujući neugodne probleme poput grčeva u stomaku i nadutosti.

Istraživanja su otkrila da stanje dobrih i loših bakterija koje žive u našim crevima može takođe da utiče na naše raspoloženje, imunitet i telesnu težinu. Stoga stručnjaci upozoravaju da veliku ulogu u varenju hrane ima upravo način na koji žvačemo hranu dok je konzumiramo.

"Naša probava ne počinje u crevima, već mnogo ranije – u našim ustima – pa stoga obavezno odvojite vreme za uživanje u hrani, žvačući svaki zalogaj otprilike 20 puta", savetuje nutricionistkinja Eleanor Trup koja usput preporučuje da za vreme jela izbegavamo korištenje mobilnog ili gledanje televizije.

"Prebrzo i užurbano jedenje može rezultirati time da često pojedete više nego što biste inače. Isto tako, kada jedete prebrzo, ne razmišljate o tome koliko puta prožvačete jedan zalogaj, a to dovodi do neugodnog osećaja nadutosti i probavnih smetnji jer vaše telo nema vremena za pravilnu probavu konzumirane hrane", dodaje.

Komentari (0)
Loading