U tekstu portala Najžena od. 27.9.2022. pod naslovom „Nastasija pokazala kako da prepoznamo KINESKI beli luk: Uzgaja se u KANALIZACIONIM vodama, prskan je bezbroj puta i veoma je LOŠ po zdravlje!“ iznete su tvrdnje o načinu uzgajanja i bezbednosti kineskog belog luka koje nisu potkrepljene relevantnim naučnim dokazima.
Naime, tvrdnje da se kineski beli luk sistematski uzgaja u kanalizacionim vodama, da se izbeljuje hlorom i fumigira metil bromidom, kao i da sadrži toksične hemikalije i teške metale poput olova i arsena, nisu potvrđene od strane nadležnih zdravstvenih institucija ili međunarodnih regulatornih tela. Iako su se u medijima i na društvenim mrežama pojavile ovakve informacije, one se uglavnom oslanjaju na pojedinačne izjave i ne predstavljaju konsenzus stručne zajednice. Redakcija portala Najžena se izvinjava čitaocima zbog objavljivanja neproverenih informacija i obavezuje se na veći oprez i proveru činjenica u budućem izveštavanju.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Celu analizu pogledajte na linku Raskrinkavanje - Dezinformacije o opasnostima bijelog luka iz Kine
Međutim, nakon analize Raskrinkavanja, Najzena je ove stavke izmenila u tekstu:
Tvrdnja portala Najžena da se kineski beli luk uzgaja u kanalizacionim vodama nema uporište u činjenicama. Nakon analize Raskrinkavanja, utvrđeno je da je ova tvrdnja manipulativna.
Nema dokaza da se beli luk u Kini uzgaja direktno u „kanalizacionim vodama“. Moguće je da se koristi prerađeni ljudski otpad kao đubrivo, što nije nelegalno ni neuobičajeno u poljoprivredi širom sveta, ali to ne znači da se uzgaja u neprečišćenoj kanalizaciji, niti da je to automatski opasno po zdravlje.
Najžena piše da se kineski luk se izbeljuje hlorom, a činjenice su da nema dokaza da se beli luk iz Kine industrijski izbeljuje hlorom kako bi bio belji. Prirodno postoje vrste belog luka koje su izrazito bele boje, što zavisi od sorte, a ne od izbeljivanja. Samo pranje i uklanjanje prljavštine ne znači da je korišćen hlor.
Najžena piše da se kineski beli luk fumigira metil-bromidom, međutim analizom Raskrinkavaanja utvrđeno je da metil-bromid jeste korišćen u prošlosti, ali njegova upotreba je sada zabranjena ili strogo regulisana u mnogim zemljama. Tvrdnja da se kineski beli luk obavezno fumigira metil-bromidom nije tačna za sve slučajeve i nije dokaz da je opasan.
Takođe, u tekstu Najžena iznosi nedokazane optužbe da kineski beli luk sadrži otrovne hemikalije, teške metale i Ešerihiju koli, a činjenice su da ne postoje pouzdane javne laboratorijske analize koje pokazuju da je kineski beli luk kontaminiran toksičnim hemikalijama, teškim metalima ili patogenima u meri koja ga čini opasnim. Ako do takve kontaminacije i dođe, proizvod ne bi smeo da prođe sanitarnu kontrolu pri uvozu.
Tvrdnju Najžene da kineski beli luk se prepoznaje jer „nema koren“, ne klija i ima metalni ukus, nakon analize Raskrinkavanje iznosi činjenično stanje, a to je da uklanjanje korena sa luka je standardna praksa u međunarodnoj trgovini radi lakšeg pakovanja i skladištenja — ne znači da je luk iz Kine.
Ne-klijanje može biti posledica tretmana protiv klijanja, što se takođe radi i u drugim državama, uključujući i EU.
„Metalni ukus“ je subjektivan i nije naučno potvrđena osobina kineskog luka.
Takođe, tvrdnja da su beli luk u prahu i ulje od belog luka opasni jer potiču iz Kine je proizvoljna i kako pokazuje analiza Raskrinkavanja u pitanju je generalizacija da su svi prerađeni proizvodi od belog luka „otrovni“ ako dolaze iz Kine nema osnova bez konkretne laboratorijske analize. Proizvodi koji se izvoze moraju proći zdravstvene kontrole i standarde zemlje uvoznice.
Nijedna od navedenih tvrdnji koje je iznela influenserka Nastasja Nedimović nije potvrđena pouzdanim izvorima, dok su mnoge potiču iz teorija zavere i internet mitova koji se periodično šire. Istovremeno, upotreba ovakvog jezika o „otrovu“ i „zlu iz Kine“ može doprineti nepotrebnoj panici i dezinformisanju javnosti.
BONUS VIDEO
Vera
27.09.2022 14:38Influenserka i beli luk! Baš stručna influenserka! Bilo bi korisno znati kakvu školu treba završiti da se postane influenser! A otkuda ona može znati sve ovo što je napričala! Išla u inspekciju po kineskim plantažama? Ipak ne treba toliko potcenjivati publiku! To je takva gomila gluposti, da verovatno ni oni koji prate njena savete i sudove neće poverovati!
Marko
03.10.2022 17:59Glupost, naravno da i Kineski isklija. U ukusu nema nikakve razlike, samo je nas neobjasnjivo skuplji. Ima kod nas i uvoznog Spanskog i Italijanskog belog luka visokog kvaliteta.