Sirup od urmi ima antibakterijski potencijal. U laboratoriju su ispitali njegov učinak na rast nekih bakterijskih sojeva.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Dokazan je antikancerogeni učinak ekstrakta datulje u istraživanju znanstvenika s Tunisa objavljenog 2011. godine u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Sirup od datulja koristi se na način kao što se kod nas koristi med. Tako da se datulje koriste kod tretiranja:
- prehlade,
- grlobolje,
- kašlja,
- bolova u trbuhu,
- temperature.
Datulje imaju niski glikemijski indeks, tj. mjeru učinka pojedene hrane na porast razine glukoze u krvi.
Kako napraviti sirup od urmi
Mera urmi i vode koji je korišten u ovom receptu je 1:2. Za pripremu sirupa od urmi potrebno vam je:
- 1 šoljica urmi
- 2 šoljice vode
Priprema sirupa:
Narežite urme na manje komade.
Stavite ih sa vodom u lonac i ostavite ih potopljene pola sata.
Nakon toga, vodu zakuvajte pa urme kuvajte poklopljene na laganoj vatri 20-30 minuta.
Kratko ohladite skuhane urme pa i stavite u blender ili multipraktik i dobro usitnite.
Kako biste dobili sirup od urmi bez pulpe, procedite ga kroz cediljku. Pulpu možete iskoristiti u žitaricama za doručak ili prilikom pripreme kolača.
BONUS VIDEO