Ovo su prvi znakovi OTKAZIVANJA JETRE: Ne ignorišite ih, može da se završi fatalno

K.Ć. Vesti 12.07.2022 12:15 0

Svake godine raste broj pacijenata koji boluju od bolesti jetre

jetra

Shutterstock

Njihov razvoj predvode metabolički poremećaji, trovanja lekovima ili hemikalijama, povrede, neoplazme. Čak i stres i stimulansi mogu izazvati poremećaje u njegovom funkcionisanju. Kako znate da jetra ne može da se nosi sa stresom? Na šta treba obratiti pažnju da biste uhvatili bolest u najranijoj fazi i dali sebi šansu za efikasnu terapiju?

Bolesti jetre - podmukle jer su asimptomatske

Čovek je navikao da se bolesni organ oseća bolom: srce peče, stomak gori, zglobovi su ukočeni i otečeni. Drugačije je sa jetrom . Kada bol u desnom hipohondrijumu počne da proganja , to znači da je bolest dobila opasan zaokret. Jetra ne može da šalje alarmne signale mozgu. Stoga, samo u naprednoj fazi bolesti, kao rezultat značajnog povećanja njegove veličine, jetra može početi da boli.

Uvećani organ počinje da vrši pritisak na kapsulu jetre koja ga okružuje, a koja je snažno vaskularizovana. Povećana jetra takođe može da izvrši pritisak na susedne organe, dajući osećaj grudve ispod rebara. Međutim, da bi se to dogodilo, proces bolesti mora proći dug put.

Međutim, pacijenti nisu osuđeni da žive u neznanju. Drugi, daleko suptilniji i naizgled nepovezani simptomi sa jetrom, trebalo bi da zapale alarm u vašoj glavi i da vas podstaknu da posetite lekara.

Pomisao na problem sa jetrom može dovesti do određenih simptoma, kao što su:

  • Gubitak apetita . Ako osoba nikada nije imala problem s apetitom i iznenada ga gubi, možda jetra otkazuje. Ovaj organ igra važnu ulogu u procesu varenja i poremećaji u njegovom funkcionisanju mogu izazvati neprijatne simptome kao što su mučnina , povraćanje i gubitak apetita.
  • Problemi sa žučnom kesom . Neprijatni simptomi žučne kese mogu ukazivati na probleme sa jetrom. Njegovo preopterećenje uzrokovano konzumacijom masne hrane, brze hrane i zloupotrebom alkohola može dovesti do prekomerne proizvodnje žuči, taložene u obliku naslaga u žučnoj kesi. 
  • Bleda koža . Jedan od najčešćih vidljivih simptoma disfunkcije jetre je bleda koža. Ova promena može biti praćena stvaranjem promene boje i mladeža. Uočene promene treba konsultovati sa dermatologom, ali i pregledati jetru.
  • Problemi sa pamćenjem i koncentracijom . Ako pacijenti počnu da usporavaju, neočekivano za njih same, otežano im je da saberu misli, praćeno osećajem dezorijentacije ili zbunjenosti, ne mora uvek da bude uzrokovano banalnim padom forme. Kada jetra ne eliminiše efikasno toksine iz tela, oni ometaju normalno funkcionisanje tela. Njihova akumulacija izaziva pospanost, nedostatak energije i umor.
     

Vredi redovno raditi laboratorijske testove kako bi se utvrdilo kako se jetra nosi sa svojim zadacima. Poremećaj jedne ili više njegovih funkcija oblikuje kliničku sliku na osnovu koje se može postaviti dijagnoza. Sledeći testovi pomažu u dijagnosticiranju bolesti jetre:

  • merenje ukupnog bilirubina ,
  • određivanje bilirubina u urinu
  • određivanje žučnih kiselina ,
  • test koncentracije albumina ,
  • test protrombinskog vremena,
  • ispitivanje koncentracije holinesteraze ,
  • određivanje nivoa enzima jetre (ALAT, ALT, AST, AST).

Neke bolesti jetre mogu imati najteže posledice, uključujući smrt. Zbog toga, kada se pojave prvi uznemirujući simptomi, ne treba odlagati posetu lekaru koji će vas uputiti na sveobuhvatne preglede, piše medonet.pl.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading