Žene u Srbiji su poludele za "ČISTOM DIJETOM": Sadrži ŠEST obroka, razbija salo, izbacuje toksine i štiti od bolesti!

Izvor: K.Ć. Vesti 06.07.2022 18:30 0

Gubitak kilograma i dobro zdravstveno stanje, čak 80 odsto zavise od izbora hrane, 10 odsto od vežbanja i 10 odsto od genetike!

dijeta

Shutterstock

Režim koji je osmislila kanadska nutricionistkinja i fitnes instruktorka Toska Rino, zove se "Eat-Clean Diet", što u bukvalnom prevodu znači "Dijeta - hranite se čisto". Šta to zapravo znači?

Ovaj režim ishrane se bazira isključivo na namirnicama koje nisu prerađene, koje su bez aditiva, hemijskih supstanci, veštačkih boja, prezervativa, rafinisanog šećera, zasićenih i trans masti... drugim rečima - čistoj hrani.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Na jednostavnom primeru, u ovoj dijeti možete da jedete paradajz, ali ne i kečap. Pored "pročišćenog" jelovnika, Toska Rino naglašava i važnost redovne fizičke aktivnosti. Ukoliko redovno budete vežbali i poštovali principe dijete, nedeljno ćete mršaviti i po dva kilograma!

Zašto neprerađena hrana?

Rino naglašava da gubitak kilograma i dobro zdravstveno stanje, čak 80 % zavise od izbora hrane, 10 % od vežbanja i 10 % od genetike. Dakle, hrana je ono što moramo da promenimo ako želimo da budemo vitki i zdravi. Rafinisana i prerađena hrana je siromašna nutrijentima i sadrži velike količine šećera, zasićenih i trans masti, kao i soli, a to su sve elementi koji se povezuju sa brojnim bolestima. S druge strane, koristi od neprerađenih namirnica su mnoge. Kad su u svom izvornom obliku (celo integralno zrnevlje; sok od ceđenog voća, a ne kupovni; povrće kuvano ili grilovano, a ne iz konzerve... i sl.), ove namirnice su "krcate" vitaminima, mineralima, vlaknima, zdravim ugljenim hidratima, proteinima, antioksidantima i drugim važnim nutrijentima, a oskudevaju zasićenim mastima i solju. Uz ovu hranu ćete izgledati lepše - poboljšaće vam koža, kosa i nokti; bićete zdraviji - sprečićete anemiju i osteoporozu, smanjiti rizik od srčanih i malignih oboljenja; i osećaćete se fantastično - puni energije, bez umora, malaksalosti i razdražljivosti.

Kako funkcioniše?

Kontrolisani, ali ne i restriktivni unos kalorija i redovno vežbanje su temelji ove dijete. Jelovnik od 1.200 do 1.800 kcal po danu je podeljen u šest manjih obroka. Bitno je naglasiti da, iako su neke visokokalorične namirnice zabranjene, sama dijeta nije niskokalorična. Po mišljenju Toske Rino, a i iskustvo je pokazalo, kad u organizam ne unosimo dovoljno kalorija dolazi do zastoja u radu metabolizma, što se negativno odražava na zdravlje i liniju. Kada jedete svežu hranu bez aditiva i to šest puta dnevno, podstičete metabolizam da non-stop radi i samim tim topi kilograme. Uz puno manjih obroka sastavljenih od namirnica koje obiluju vlaknima, čistim proteinima i drugim važnim nutrijentima, nećete osećati glad i smanjiće vam se apetit. Posle već nedelju dana trebalo bi da osetite premenu u telu, zdrava zamena za slatkiše i ostalu "grešnu hranu" će učiniti da se osećate lakše i energičnije.

Pravila 

Dan započnite hranljivim doručkom. Na svakih par sati jedite namirnice koje sadrže "dobre" ugljene hidrate (integralno zrnevlje i sl.), vlakna, čiste proteine i malo zdravih masti. Pridržavajte se osnovnih principa dijete:

- svaki obrok treba da se kreće između 200 i 300 kcal

- svaki obrok treba da sadrži kombinaciju ugljenih hidrata i proteina (20-21 g)

- pijte najmanje 8 čaša vode dnevno

- nikad ne preskačite obrok, a posebno doručak

- konzumirajte odgovarajuću količinu zdravih masti svakog dana

ČISTA DIJETA

Obrok 1 (7 h): 6 kuvanih ili prženih belanaca, 1 šolja ovsene kaše sa po kašikom semena lana i pšeničnih klica, 1/2 šolje šumskog voća, 1 šolja crne kafe ili čaja, 1 l vode

Obrok 2 (10 h): 1 grilovane pileće grudi u integralnoj tortilji, sveža šaragarepa i krastavac, 5 dl vode

Obrok 3 (12.30 h): mešana zelena salata sa krastavcima, paradajzom, šargarepom i paprikom, 1 šolja tunjevine iz konzerve u sopstvenom soku, 1 srednja jabuka, 1 šolja zelenog čaja, 5 dl vode

Obrok 4 (15 h): 150 g kuvanih pilećih grudi, 1/2 šolje poparenog povrća, 5 dl vode

Obrok 5 (18 h): pola pečenog većeg krompira, 1 šolja poparenog povrća, 15 g grilovanog lososa, zeleni čaj, 5 dl vode

Obrok 6 (poslednji obrok u danu): 1/2 šolje malomasnog jogurta sa iseckanom jabukom, 5 dl vode i/ili biljni čaj

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)