Doktor Perišić IZNENADIO Srbe: Od ovog VOĆA nam PROPADAJU creva, evo šta treba da UZIMAMO

Vesti 27.06.2022 09:30 1

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić govorio je o voću i provrću koje je pogubno za naša creva, ali i značaju uzimanja probiotika

dr voja

Shutterstock, youtube

 

Profesor Perišić je opisao situaciju koju je imala njegova rođaka, kada je iz Engleske došla u Srbiju na nekoliko nedelja, a u zemlju u kojoj živi vratila se sa ogromnim stomačnim problemima.

 - Prolivi, nadimanje, veliki problemi! I pita je doktor, a gde ste vi to bili? I kada su čuli da je bila u Srbiji, sve je bilo jasno. U Britaniji, u supermarketu, hrana nije kontaminirana bakterijama, već se radi dekontaminacija i sveže voće i povrće se dodiruju u rukavicama. Ali kod nas nije tako, sve se dodiruje rukama, i svi pipaju sve dok biraju... Ja sam živeo i radio u Britaniji, tamo sam zarađivao koru hleba. I radili smo bakteriološke analize kore jabuke iz popularnog supermarketa. Nema bakterija! A kod nas, Bože me sačuvaj -  rekao je on.

 - Onda imamo preko voća i povrća sve više bakterija koje ulaze u naš sistem, ulazimo u stanje koje se akumulira. Nećete vi odmah dobiti akutnu dijareju, već kada te bakterije koloniziraju naša creva, e onda creva ekplodiraju, najčešće tek posle desetak dana -  objasnio je on.

 - Kontaminacija hrane i vode je vrlo velika, mi unosimo malo-pomalo, ali zapravo veliki kvantum bakterija ulazi u sistem. Iz usta dospeva u creva i tamo pravi kolonije, a naše bakterije u organizmu ne mogu da se odupru. Čim pređemo tu kritičnu količinu, ulazimo u probavne smetnje koje mogu da traju dugo, nije to samo par dana -  upozorio je doktor.

Naš imunitet neće moći da se izbori, podvukao je on.

 - Nema tu imunitet veze, od njega i ne zavisi, zavisi samo od količine bakterija. Mi ne smemo da dozvolimo potencijalnom patogenu da se razmaše u našem sistemu. Moramo da uzimamo probiotik, i to slobodno u velikim količinama, neće vam previše probiotika napraviti problem - rekao je gastroenterolog.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Milootin
27.06.2022 11:51

Od kog voca propadaju creva?