Oglasila se direktorka KBC "Bežanijska kosa": "Imali smo dovoljno vremena i vakcina da se VAKCINIŠEMO, sada plaćamo GREŠKU svi zajedno"

Vesti 23.09.2021 10:33 0

Pre 12 dana KBC "Bežanijska kosa" ušla u crvenu zonu, a već je 90 odsto popunjena. Direktorka ove ustanove dr Marija Zdravković rekla je da sve više mladih i nevakcinisanih koji dolaze sa izuzetno teškom zdravstvenom slikom

Oglasila se direktorka KBC "Bežanijska kosa": "Imali smo dovoljno vremena i vakcina da se VAKCINIŠEMO, sada plaćamo GREŠKU svi zajedno"

Printscreen/Youtube

- Juče smo imali prijema koliko i otpusta, 43 ljudi. Moram da kažem, juče je bio nešto veći broj otpusta, pa smo mogli da primimo više osoba. Ono što nas najviše brine, da su to uglavnom mladi ljudi, da su to nevakcinisani ljudi, da su to izuzetno teške kliničke slike i da se sada borimo sa nečim s čime ne bi trebalo da se borimo, jer smo imali dovoljno vremena i dovoljno vakcina da se vakcinišemo, ali sada plaćamo grešku svi zajedno, ne samo oni koji se nisu vakcinisali - rekla je Zdravkovićeva za "RTS".

Doktorka je ovim povodom objasnila da je u pitanju "talas" nevakcinisanih, starih i bolesnih ljudi koje su druge nevakcinisane osobe zarazile. Dr Zdravković je potom dodala da je klinička slika kod vakcinisanih pacijenata dosta blaža.

- Na svu sreću, te ljude, iako su stariji, iako imaju brojne komorbiditete, uspevamo posle dužeg intenzivnog da otpustimo kući na dalje lečenje i rehabilitaciju s obzirom na to da kovid ostavlja značajne posledice. Mlađi ljudi, pak, za koje bi se očekivalo da lakše prebole ovu bolest, kako su nevakcinisani, imaju izuzetno velike komplikacije, nažalost, neretko i smrtne ishode - istakla je dr Marija Zdravković.

Kada se doktorka dotakla preminulih objasnila je da su u pitanju nevakcinisane osobe i pacijenti sa teškim oboljenjima kojima je "kovid bio poslednja kap u čaši njihovih teških oboljenja".

Zdravkovićeva je potom dodala da nakon vakcinacije nisu zabeležene neželjene reakcije i da niko od onih koji su se vakcinisali u KBC Bežanijska kosa nisu imao alergijsku reakciju.

Međutim doktorka je morala da upozorili sve na posledice koje kovid ostavlja iza sebe.

- Ako vam kažem da 292 pacijenta koja su preležala koronu imaju inflamaciju u srčanom mišiću, a to znači da je to mesto odakle mogu da idu i maligne aritmije i zamori i premori i nedostatak snage i da se komplikujem i da vam kažem da niko nije poslat sa sumnjom na miokarditis od vakcine, s obzirom da je u vrlo retkom broju slučajeva opisan u svetskoj naučnoj literaturi, ali u svom radu mi to nismo videli - istakla je Marija Zdravković i ovom prilikom apelovala na sve da se vakcinišu jer je to najbolji način da se pobedi kovid.

Napomenula je da onkološko odeljenje u KBC Bežanijska kosa radi i u povećanom kapacitetima i da primaju 70 odsto više pacijenata, pošto su i drugi centri ušli u crvenu zonu i dodala da je za onkološke pacijente ulaz odvojen, prenosi "RTS".

Komentari (0)
Loading