Ukoliko ste primili TREĆU DOZU VAKCINE evo šta će se DESITI: Doktorka Radojević Škodrić objasnila do detalja!

Najžena Vesti 16.09.2021 20:30 0

Do sada je buster dozu primilo više od 60.000 građana, a glavno pitanje je koju vakcinu izabrati za treću i kolika su antitela

Ukoliko ste primili TREĆU DOZU VAKCINE evo šta će se DESITI: Doktorka Radojević Škodrić objasnila do detalja!

Printscreen/Youtube

Većina građana u Srbiji primila je kinesku vakcinu Sinofarm, a prve preporuke lekara bile su da je dostupna građanima Srbije od sredine avgusta.

Do sada je buster dozu primilo više od 60.000 građana, a glavno pitanje je koju vakcinu izabrati za treću i kolika su antitela posle vakcinacije ako se kao treća doza uzme Fajzer. Međutim, neki su se ipak odlučili da i kao treću dozu uzmu kinesku vakcinu, a sada su objavljeni podaci o njenoj efikasnosti.

Nakon treće doze Sinofarma osobama do 65 godine nivo antitela se povećava četiri puta, a kod osoba iznad 65 godina dva puta – ova informacija stoji zvanično na sajtu kineske agencije za lekove – rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Odluka koju su čekali SVI RODITELJI: Oglasio se MINISTAR PROSVETE i rešio svaku dilemu o ONLAJN nastavi!

 

Ona je ponovila ono što većina lekara u Srbiji tvrdi: da nivo antitela nije jedino merilo zaštite protiv korone.

– Nivo antitela nije jedini kriterijum, hajmo logično, što više vremena prolazi od vakcine, normalno je da nivo antitela opada, zato i treba primiti treću dozu, osim toga, kod starih osoba je niži nivo antitela, organizam stari, stari i imuni sistem, samim tim odgovor je niži. Isto važi za osobe sa hroničnim bolestima – kazala je ona, prenosi „Blic“.

Podsetimo, treću dozu vakcine u Srbiji mogu da prime građani kojima je od revakcine prošlo 6 meseci. Preporuka Kriznog štaba je da treću dozu bilo koje vakcine protiv kovida dobiju hronični bolesnici i oni čiji je imunitet već ugrožen zbog određenih bolesti ili operacija. Radojević Škodrićeva ranije je objasnila da je vakcina kineskog Sinofarma rađena po tradicionalnoj metodi, za razliku od inovativnih u koje spadaju Astra-Zeneka, Fajzer i Moderna.

– Sinofarm sadrži čitav virus, dok ostale sadrže samo RNK, tj. informaciju za sintezu proteina. Kad dolazi do mutacije, stvaranje novih sojeva, dolazi upravo do promene na s-proteinu, što je razlog efikasnosti Sinofarmove vakcine prema delta soju – navodi Radojević Škodrićeva

Komentari (0)
Loading