Pogledajte KOŽU, na njoj se KRIJU simptomi najčešće BOLESTI današnjice: Saznajte kako IZGLEDAJU i gde se javljaju

Vesti 02.06.2022 17:40 0

Sprečite bolest pre nego što se zakomplikuje

Pogledajte KOŽU, na njoj se KRIJU simptomi najčešće BOLESTI današnjice: Saznajte kako IZGLEDAJU i gde se javljaju

Shutterstock

Svima je poznato da je dijabetes tip dva, hronična bolest od koje pati ogroman procenat svetske populacije i za koju ne postoji lek. Uz pomoć medikamenata ili insulinskih injekcija, bolest može da se drži pod kontrolom. 

Ova bolest je povezana sa uvećanim rizikom od razvoja vaskularnih komplikacija a najčešće se javlja kasnije u životu, zbog čega je u narodu poznato kao u "staračkim šećerom" jer tada telo prestaje da reaguje na insulin koji kontorlišu nivo glukoze u krivi. 

Doktor Eftimija Kara je poznati endokrinolog  u bolnici "Prince Grace",objasnila je da manji izraštaji kože mogu da ukazuju na početni stadijum ove bolesti.

Kako je utvrdila dobrotvorna organizacija "Diabetes UK" u poslednjih 15 godina se udovostručile.

Iako se ovo stanje često naziva benignim, pokazalo se da povećava rizik od mnogih vaskularnih komplikacija, poput srčanog udara. Danas postoji sve veći broj dokaza koji sugerišu da ovo stanje može da se kontroliše, a u nekim slučajevima čak i "izleči".

Pogledajte KOŽU, na njoj se KRIJU simptomi najčešće BOLESTI današnjice: Saznajte kako IZGLEDAJU i gde se javljaju

Shutterstock

 

Veoma je bitna dijagnostika ključna za prevenciju dijabetesa tipa 2 i drugih srodnih bolesti žlezda. Manje izrasline na površini kože, odnosno papilomi, mogu da ukažu na pojavu insulinsku rezistenciju, kaže dr Kara.

Insulinska rezistencija, koju još zovu i preddijabetesom, jeste poremećaj koji karakterišu povišene koncentracije glukoze i insulina, hormona pankreasa koji omogućava da šećer uđe u ćelije i nahrani ih.

Poznate studije su pokazale da se papilomi razvijaju kao rezultat hiperinsulinemije, kada su nivoi insulina u krvi nenormalno visoki. Doktorka je objasnila:

- Kožne mrlje su mekane, dobroćudne, mesnate i sa izbočinama na stablu. Obično su male i zahvataju vrat i uho, ali mogu da se jave i u analnoj regiji i na preponama - rekla je ona.

Utvrđeno je i da čak 60 odsto obolelih osoba koje su starije od 69 godina imaju ove izrasline.

- Povezane su sa insulinskom rezistencijom i hiperinsulinemijom. U druge bolesti koje za simptom imaju slične promene na koži jesu akromegalija, stanje povezano sa viškom hormona rasta, Kronovom bolesti, dijabetesom, visokim krvnim pritiskom, povišenim holesterolom - objasnila je za kraj doktorka.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading