Obratite pažnju, može da bude KOBNO: Žena je JELA ovu VOĆKU u ogromnim količinama, pa zbog nje HITNO završila na OPERACIONOM STOLU!

Vesti 22.09.2021 14:10 0

Pošto je dnevno jela i do kilogram ovog egzotičnog voća, u želucu joj se stvorila smesa slična lepku

Obratite pažnju, može da bude KOBNO: Žena je JELA ovu VOĆKU u ogromnim količinama, pa zbog nje HITNO završila na OPERACIONOM STOLU!

Shutterstock

Lekari su joj prepisali terapiju za lečenje akutne upale pankreasa i stanje je prva dva dana počelo da se popravlja, a bol je nestao. Međutim, šok je ponovo nastupio treći dan.

Vratio se snažan probadajući bol u gornjem delu stomaka i ovoga puta je bilo jasno, krivac nije pankreas nego - voće "kaki" ili japanska jabuka, prenosi "Živim.hr".

Žena koja je morala da se nosi sa ovim stravičnim bolovima je veganka, a u proteklih šest godina jela je samo sirovu hranu. Kod pacijentkinje se endoskopskim pregledom video veliki fitobezoar koji je zauzeo gotovo čitav lumen želuca, a potom je utvrđena i opstrukcija creva.

Bezoar je akumulacija neprobavljivih vlakana iz kakija, koje je žena jela u većim količinama. Pretpostavlja se da je dnevno jela od pola do kilograma kakija.

Za nastajanje bezoara krivci mogu biti ljuske grožđa, bundeva, celer, suve šljive, a ponajviše kaki koji u sebi ima tanine koje u želudačnoj kiselini stvaraju lepljivu masu i prouzrokuju stvaranje neprobavljivog sloja. Kako prenosi "Živim.hr", pacijentkinja je operisan i oporavlja se.

Šta je japanska jabuka?

Kaki se naziva i japanskom jabukom, a u prevodu znači "hrana bogova". Postoji nekoliko vrsta japanskih kaki jabuka, a na tržištu se obično mogu naći dve vrste: fuji i mutsu. Ovaj drugi tip je veći, dok je tip fiju manji i izgleda spljošten na vrhu. Ono što je veoma važno znati o japanskim jabukama je kada ih treba jesti. Naime, jedu se kad su zreli!

Zrele su mekane na dodir, slatke i izuzetno ukusne. Kada kupujete nezrelu japansku jabuku, najbolje je da je ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi. U zavisnosti od toga koliko je nezreo, biće joj potrebno nekoliko dana, a ponekad čak i nedelju ili dve, da sazri i da bude jestiva.

Kaki je istorijski obdaren mnogim mističnim moćima, od lečenja bolova u leđima i stopalima, do pozitivnih efekata na migrene i slične tegobe. Kaki sadrži mnogo tanina zbog čega ima oštar ukus, ali se ovaj ukus gubi kako plod sazreva. Tanini u želucu mogu da stvaraju masu sličnu lepku, što se i dogodilo u slučaju ove žene.

Lekovita svojstva

Lekovita svojstva variraju od poboljšanja zdravlja očiju, smanjenja znakova starenja, sprečavanja različitih oblika raka, poboljšanja probave, jačanja imuniteta, snižavanja holesterola, ubrzanja metabolizma do jačanja kostiju, poboljšanja kognitivnih funkcija, snižavanja krvnog pritiska ali i utiče na zdravlje kože.

Osim toga, veruje se da kaki ubrzava oporavak od bolesti, pomaže u mršavljenju, smanjuje upale i ubrzava cirkulaciju. Duga lista pozitivnih efekata na zdravlje može se pripisati bogatom sastavu vitamina i minerala, ali i nekim neobičnim organskim sastojcima, poput vitamina A, B6, C, E i mangana, bakra, magnezijuma, kalijuma i fosfora.

Komentari (0)
Loading