Ako osetite ove simptome, NIKAKO ga ne uzimajte, OPASNO JE: Dr Perišić upozorava da MED može da izazove zdravstvene probleme

Vesti 07.08.2022 17:55 0

Gastroenterolog je objasnio koje neželjene efekte može da izazove med. Objasnio je mit o drvenim i metalnim kašičicama prilikom konzumiranja

Ako osetite ove simptome, NIKAKO ga ne uzimajte, OPASNO JE: Dr Perišić upozorava da MED može da izazove zdravstvene probleme

Printscreen

Profesor doktor Vojislav Perišić, gastroenterolog, pričao je u Jutarnjem programu o dejstvu meda na zdravlje i zabludama koje prate ovaj pčelinji proizvod.

Profesor je ranije objasnio kako prepoznati pravi med a sada je govorio i o njegovim opasnostima za određene ljude koji možda i ne znaju da im med smeta.

Može li neko da bude alergičan na med?

- Čak 12 odsto ljudi ne podnosi med, a kod jedne od 600.000 osoba može da se desi fatalna hipoglikemija! Uzme dve-tri kašike meda i pada u komu. To je često kod Švajcaraca, svaki petohiljaditi ima intoleranciju, to je do genetike i podneblja", rekao je on.

Imamo li razloga za strah, kako da znamo da li nam smeta?

- Ako vam ne prija med, ako uzmete kafenu kašičicu meda s vodom i nakon druge kašičice osećate da se znojite, lupa vam srce, da vam pada pritisak, onda ne dirajte u životu med, može da bude veliki belaj - rekao je on.

Svejedno je da li se med uzima ujutru ili uveče, a doktor kaže da nije važno ni da li se uzima drvenom ili metalnom kašičicom. Proteini neće reagovati ni sa drvetom, ni sa metalom.

- Med je invertni šećer, to nije hemijsko jedinjenje glukoze i fruktoze, oni su odvojeni u medu. Kada uzmete med on se apsorbuje u sekundi, a saharoza se ipak malo duže vari. Jedna kašika meda je spasonosna ako vam padne šećer, nema razlike da li popijete vodu odmah ili kasnije. A to za materijal kašičice, to je pričam ti priču i ništa više - rekao je on.

- Med je koristan, on ima aktivna hemijska jedinjenja koja imaju baktericidni efekat. Ne preterujemo s njim ali ga treba koristiti. Neželjeno dejstvo meda, pa pčela ide po cvetovima i uvek tu postoji i polen. Ako je neko osetljiv na polen, smetaće mu. Nekome smeta i jedan molekul! Stavite med u usta, on se brzo apsorbuje, ako dobijete otok i urtikariju, odmah ćete znati da ne treba jesti med. Moramo mi sebe da posmatramo i da znamo šta nam prija, što kažu Crnogorci, ne valja nam posa' ako to ne radimo - rekao je on.

Da li je med od borovih iglica zdrav?

- Med od borovih iglica ima smolaste materije, antinfektivan je, mnogi će se pobuniti što ću ovo reći, ali bagremov med je ispod njega dve klase po tom pitanju! Ali Nemci recimo vole bagremov med, on je i najskuplji ali nije najzdraviji. Mnogi se čude, ne mogu da objasne situaciju sa cenom meda, ja nisam ekonomista ali sve pratim i pamtim - rekao je on.

Med smeju da jedu i dijabetičari, rekao je profesor Perišić, trebalo bi da ga izbegavaju samo ako uzimaju velike doze insulina ili ako im je jako pao šećer, tada su u opasnosti.

Pri kupovini meda, možete donekle prepoznati da li je med pravi ili "fuš", rekao je on.

 - Nećete popravljati auto kod svakog šalabajzera, nego kod pravog majstora. Ne možemo ići bilo gde u kupovinu meda, moramo da znamo šta je šta jer ima svega i svačega. U prodavnici nećete prepoznati u tegli med, da li je pravi ili lažni. Možete da pogledate koliko dugo stoji, pogledajte kakva je korica, ako je tanka sa kristalima, to je pravi med. Ako donesete kući i vidite krupne kristale kada zahvatite kašikom, to je prevara - rekao je on.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading