Ovu biljku srećemo na svakom koraku, a nismo ni svesni njene lekovitosti i koliko zdravstvenih problema može da nam reši!
Bokvica ili trputac je jedna od najlekovitijih biljaka iz porodice treputnice, a postoje dve vrste - muška uskolisna i ženska širokolisna.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Za lečenje se najčešće koriste listovi, koji se beru dok biljka cveta i suše na hladnom i provetrenom mestu. Sa druge strane, koren može da se vadi tokom cele godine.
Bokvica sadrži supstancu poznatu kao alantoin, koja podstiče stvaranje novih ćelija.
- Ublažava reakciju na ubod pčele, rane od zmijskih ugriza i opekotina od sunca, pa do bronhitisa, artritisa, kaže fitoaromaterapeut dr. sc. Stribor Marković, magistar farmacije i medicinske biohemije i dodaje:
- I danas se koristi u sirupima za ublažavanje katara u disajnom sistemu, kod upala sluznice u ustima i upala grla, te u sredstvima za ublažavanje reakcije na ubode insekata i zarastanja manjih povreda kože.
Listovi bokvice sadrže i saponine i sluz, te se koriste u vidu čaja i sirupa za čišćenje disajnih organa od sekreta.
BONUS VIDEO