"Odu u Crnu Goru na letovanje, pa dobiju užasnu DIJAREJI i mučninu" Dr objasnio koja hrana vam "kvariti" stomak

Vesti 08.05.2022 15:45 1

Stomačni problemi na letovanju, kao što su dijareja i bolovi, mogu da se spreče i ublaže, evo i kako - lekar dao savete

"Odu u Crnu Goru na letovanje, pa dobiju užasnu DIJAREJI i mučninu" Dr objasnio koja hrana vam "kvariti" stomak

Shutterstock

 

Kako sprečiti stomačne probleme na letovanju, da li je dovoljno uzimati probiotik i koliko dugo ga treba piti? Odgovore na sva ova pitanja dao je u Jutarnjem programu prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog.

Mnogo ljudi na putovanju doživi neprijatne stomačne tegobe, ali postoji i "zakasnela" reakcija organizma - na putu sve bude OK, a onda po povratku, doživimo bolove i probleme!

- Imam puno pacijenata koji poslednjih 15 dana dolaze sa dijarejama i jakim bolovima u stomaku. A bili su u Turskoj, Crnoj Gori, Albaniji, Tunisu... Veliki problem sa putovanjima je higijena ruku, i da budemo iskreni, nisu samo deca problem, ni odrasli ne vode baš računa. Probiotici se onda daju kako bi se postigla koncentracija antimikrobnih hemijskih jedinjenja. Nama će preko usta ući veliki broj prouzrokovača crevnih infekcija, i probiotik ih neće sprečiti, ali će ih učiniti mnogo blažim - rekao je on.

- Ko jede suvu hranu, ima mnogo metana u crevima, a on izaziva opstipaciju. Dodajmo tome i bakterije, i mogući su ozbiljni problemi! Najbolje je onda uzeti probiotik, pogledajte pakovanje, na njemu neće pisati da smanjuje metan, ali potražite onaj koji sadrži laktobacilus rojteri, ta bakterija umanjuje produkciju metanogenih bakterija. Zatim, pogledajte vi švedski sto, pa tu hrana stoji po sedam, osam sati. Poluhlađena, i nemoguće je da nije kontaminirana. Sve vam zavisi od toga ko je doneo koju bakteriju na rukama, i kako će se ona dalje razmnožavati - upozorio je doktor.

- Pijte velike količine mineralne vode koja sadrži magnezijum, i jedite voće i povrće. Obavezno ga operite pre polaska na put, držite ga u čistom, ponesite i rukavice ako ćete ga davati deci. Mi nismo svesni šta sve dodirujemo, kvaku, vrata, pasoš, a ne znamo ko je pre nas bio tu - kazao je profesor Perišić.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Slobodan
08.05.2022 19:25

Nema veze sa hranom bar za Crnu Goru znam stvar je u fekalijama u moru oni kanalizaciju izbacuju 100met. od obale.