Ako primećujete da ste zavisni od šećera, vreme je da se pozabavite tom činjenicom i smanjite količine.
Morate znati da ako budete pokušali da smanjite unos mogu se javiti simptomi odvikavanja kao što su depresija i problemi u ponašanju kada ljudi pokušaju da potpuno isključe šećer.
Da li rafinisani šećer treba da tretiramo sa još više opreza?
Pregled objavljen u "British Journal of Sports Medicine" tvrdi da rafinisani šećer ima sličan efekat na mozak kao ilegalne droge kao što je kokain. U studijama na pacovima, otkriveno je da postoje značajne sličnosti između konzumiranja šećera i efekata sličnih drogama kao što su prejedanje, žudnja, tolerancija, povlačenje, zavisnost i nagrada.
Naučnici istraživanja tvrde da šećer menja raspoloženje i može da izazove nagradu i zadovoljstvo, na isti način na koji droge poput kokaina utiču na mozak. Oni kau da su studije sprovedene na pacovima dokayale da im je šećer bio draži od kokaina.
Glavni autor recenzije, Džejms DiNikolantonio iz Instituta za srce u Srednjoj Americi Svetog Luke, rekao je da, za razliku od soli, ne postoji „signal averzije“ prema šećeru – ugrađeni sigurnosni mehanizam koji nas štiti od jedenja previše soli. Ovo nije prisutno u šećeru, tako da ljudi mogu da jedu mnogo toga i još uvek žele više. Dok kad ljudi jednom pojedu dovoljno soli, više ne žele.
Ako ste uočili da unosite previše industrijskog šećera, okrenite se voću. Ako imate naviku da dodajtee šećer u limunadu ili kafu, probajte sa prirodnim zaslađivačem, odnosno medom.
BONUS VIDEO