Izbegavajte JOGURT u ovim situacijama: Koristan je samo ako ga uzimate u pravo vreme i to TAČAN BROJ čaša

M. G. Vesti 27.04.2022 11:17 1

Iako ima brojna pozitivna dejstva na organizam, jogurt bi ipak trebalo izbegavati u određenim situacijama.

jogurt

Shutterstock

Fermentisani mlečni proizvodi kao što su jogurt, kiselo mleko, pavlaka, kefir, imaju višestruku korist po zdravlje - normalizuju rad probavnog sistema, smanjuju rizik od razvoja srčanih i vaskularnih bolesti, štite creva od parazita.

Ove namirnice su bogate proteinima, kalcijumom i bifidobakterijama koje se vezuju za zid creva i grade prirodnu barijeru, sprečavajući vezivanje štetnih agenasa.

Upravo ove namirnice predstavljaju glavni izvor aminokiselina i proteina neophodnih za efikasno funkcionisanje organizma, a za razliku od mleka, telo ih apsorbuje mnogo brže, jer su njihovi proteinski lanci mnogo kraći. Međutim, koliko će zaista biti korisne po vaš organizam zavisi i od vremena kada ih konzumirate, tvrde stručnjaci.

Nutricionisti preporučuju da jogurt i sve ostale fermentisane mlečne proizvode ne konzumirate u prvih sat i po vremena nakon obroka. Kada prođe minimum sat i po vremena od poslednjeg obroka, tada je poželjno da ih unosite.

- Kiseli mlečni proizvodi normalizuju crevnu mikrofloru zahvaljujući takozvanim bifidobakterijama, kojima su prilično bogati. Ove bakterije nazivamo i probioticima. Da biste dobili maksimalnu korist od bifidobakterija, veoma je važno da fermentisane mlečne proizvode uzimate na prazan stomak - ističu nutricionisti.

Mnogi stručnjaci su mišljenja da bi ove namirnice trebalo da konzumirate dve nedelje u kontinuitetu kako bi se poboljšao rad creva. Na dnevnom nivou, poželjno je da unesete sledeće količine:

- Kefir, jogurt i kiselo mleko - preporučuje se 1-2 čaše dnevno,

- Sveži sir, pavlaka (2,5 odsto masti) - preporučena doza je 100 grama dnevno.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Mario Sarafciger
27.04.2022 14:28

mnogo brate izmišljate-----jogurt se ne meri po broju čaša nego po veličini šupka