Iako se u svetskoj kuhinji koristi već decenijama, rukola je poslednjih nekoliko godina postala pravi hit u domaćoj ishrani. Reč je o mediteranskoj samonikloj zeljastoj biljci iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe, kelja...
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Ima blago-gorak ukus i za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija i nije gorka. Bogata je vitaminom C, karotenom, vitaminima B-kompleksa, pektinom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i bakrom. Sastoji se uglavnom od vode i ima dosta ugljenih hidrata i belančevina. Sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, pozitivno utiče na zdravlje i smanjuju rizik od mnogih bolesti. Rukola je posebno značajna u prevenciji raka dojke.
Šta leči rukola
Ova biljka ima brojna lekovita svojstva. Stručnjaci ističu da rukola čuva srce. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja. Osim toga, rukola čisti krv, pospešuje lečenje bolesti jetre. Bez obzira na to što ima specifičan ukus, najbolje je da se konzumira presna, u salatama, mada zadržava lekovita svojstva i pri kuvanju.
Kako da koristite rukolu u kuhinji
Rukola je na pijacama prisutna od maja do oktobra, a njena tamnozelena boja listova ukazuje na to da je sveže ubrana. Najbolje je da se iskoristi odmah posle nabavke jer stajanjem gubi hranljive sastojke, posebno vitamin C. Čuvajte je u frižideru, u hermetički zatvorenoj posudi, najduže tri dana.
Salata od rukole
Sastojci:
1 manja glavica zelene salate puterice (ili po polovina puterice i reckave salate), 1 glavica radiča, 100 g rukole, 1 kašika balzamiko sirćeta, 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, morska so, 50 g narendanog parmezana
Priprema: Oprati i usitniti salatu, radič i rukolu, posoliti, sipati ulje, sirće i sve posuti parmezanom.

Zelenski se zahvalio Vučiću: Kijev ceni podršku Srbije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine

Saznajemo od Wayouta: Egipat – Odakle je sve počelo

Tkanine koje hlade: Šta obući kad živa skače - stručnjaci otkrivaju zašto se neka odeća "lepi" po vrućini

KRSTARENJE SLOTOVIMA Prati kalendar aktivnosti, jer svakog dana te čekaju nove prilike za bonus, a mesečni fond dostiže čak 20 miliona dinara!

Završen IPM – najveći svetski skup ikada u Srbiji, sa više od 150 zemalja oduševljenih EXPO 2027 pripremama
TRAŽE SE ZBOG BRUTALNOG UBISTVA, UKOLIKO STE IH VIDELI ODMAH POZOVITE POLICIJU: Vasilije i Marko su već 16 meseci u bekstvu

KAKO ĆE SAD BEZ INTERNETA Uvešće se zabrana za decu, poručio Makron
"Bato, je l su ovo falš pare?!" Dara zanemela pred bakšišom, od cifre boli glava

Rakitić trgovao kriptovalutama – Španci "prete" ozbiljnom kaznom

Glasaj za omiljeno ime maskota na EXPO-u

Neodoljiva ponuda! Pun pansion po ceni Polupansiona – uz samo 299€ akontacije na ovom letovalištu!

Ne propustite sjajnu priliku – još danas! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar
