Neko je voli, nekome je previše ljuta, ali istina je ta, da njihovo delotvorno dejstvo na organizam niko ne može da ospori. Postoje neke vrste koje su toliko ljute da samo njihovo pipanje njih, izaziva ogromnu iritaciju na koži.
Većina ljudi ipak voli umereno ljuti ukus koji poboljšava hranu i stimuliše probavu. I nije samo to - čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje. Ali ako jedete veoma često ove papričice, istina je da ćete se vremenom navići na taj ,,bol''.
Jedna veoma zanimljiva činjenica je ta da 1912. godine američki hemičar Vilbr Skovil sastavio skalu po kojoj se danas meri koeficijent ljutine različitih vrsta paprika.
Ova sklala je bila napravljena sa medicinskim ciljem da bi istražila mogućnost paprike da se koristi kao analgetik protiv artititisanih boljenja kod dijabetičara.
Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujući svom ljutom ukusu koji je neizostavan deo mnogih jela i soseva. Što više kapsacina sadrži određena vrsta paprike toliko je ona ljuća i bogata antioksidansima.
- Naša analiza ukazuje na vezu između konzumiranja začinjene hrane i dužine života, kao i smanjenog mortaliteta - , ističe se u studiji grupe međunarodnih istraživača objavljenoj u časopisu British Medical Journal.
Višegodišnje ispitivanje dokazalo je da ljudi koji su svakodnevno jeli ljutu i začinjenu hranu, živeli duže i bez smrtnih oboljenja.
-Naši rezultati potkrepljuju dosadašnja istraživanja koja su ukazivala na potencijalni zaštitni uticaj začinjenje hrane na ljudsko zdravlje-, saopštili su istraživači kineske Akademije medicinskih nauka i univerziteta „Oksford“ i „Harvard“.
Sprečavaju rak prostate: Istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin deluje kao pravi “ubica” stanica raka. Nakon četiri nedelje terapije kapsaicinom, kod većine životinja zaustavljen je rast stanica raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimanje 400 mg kapsaicina tri puta nedeljno.