NEPOZNATI VIRUS hara među decom: Bolnice su pune u SRBIJI, mnogi imaju STOMAČNE tegobe, evo zašto bi roditelji trebalo da obrate pažnju!

Vesti 08.04.2022 17:40 2

U poslednjih mesec dana bolnice su pune, a sve se manje identifikuje Korona virus

NEPOZNATI VIRUS hara među decom: Bolnice su pune u SRBIJI,  mnogi imaju STOMAČNE tegobe, evo zašto bi roditelji trebalo da obrate pažnju!

Shutterstock

Kašalj i temperatura do 39, ovih dana česti su simptomi koji se javljaju kod dece, a neretko se javljaju i stomačni problemi.

Dr Aleksandar Stojanović, direktor DZ Palilula, objasnila je za „Blic“ da nema mesta panici, i da je u pitanju virus koji se javlja kod dece uzrasta od 6 do 12 godina, ali dodala da sve prolazi brzo.

- U poslednjih nekoliko dana dolaze deca uzrasta od 6 do 12 godina sa povišenom temperaturom. Kada dođu u DZ mi ih najpre šaljemo u kovid ambulantu da vidimo da li je kovid u pitanju, odnosno da isključimo mogućnost da je zaraženo. Međutim, negativni su, a pedijatri kažu se radi se o nekom virusu koji se javlja u vidu prehlade i visoke temperature. Uz terapiju pedijatra, dva tri dana sve se to smiri, objašnjava dr Stojanović.

"Virus se javlja kod svih uzrasta, ali se javlja i kod male dece. Koji je virus u pitanju još ne znamo, gradski Zavod još nije objavio koji je virus u pitanju, ali s obzirom da je ravnoteža u prirodi poremećena, moguće da je u pitanju virus gripa. Važno je da ga prepoznamo na osnovu kliničkih simptoma i da kliničke analize to potvrđuju", rekla je nedavno dr Radmila Kosić, pedijatar Doma zdravlja "Zvezdara" gostujući na RTS-u.

Stomačne tegobe

Kada mala deca dobiju stomačni virus često povraćaju i imaju proliv. Mogu imati i bolove u stomaku i povišenu telesnu temperaturu. Stomačne tegobe jesu infekcija često uzrokovana virusom. Tegobe obično počinju nekoliko dana nakon što se dete zarazilo i pojavljuju se naglo.

Šta izaziva proliv- uzroci dijareje

Najčešći uzroci dijareje su:

• virusne infekcije- rotavirus, norovirus i virusni gastroenteritis
• bakterijske infekcije, uključujući salmonelu i E. coli
• parazitske infekcije
• crevne bolesti
• netolerancija na hranu, kao što je netolerancija na laktozu
• neželjene reakcije na lekove
• operacija žučne kese ili želuca

Rotavirus je najčešći uzrok akutne dijareje u svetu. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ova infekcija uzrokuje oko 40 procenata hospitalizacija dece mlađe od 5 godina . Za proliv kod odraslih veća je verovatnoća da će se desiti zbog trovanja hranom, usled konzumiranja kontaminirane hrane, kada je u hrani najčešće bakterija koja izaziva proliv. 

Ozbiljniji problem može da nastane kod onih koji povraćaju i imaju jak proliv. To prouzrokuje da nastane brza dehidracija koja izaziva komplikacije, posebno kod dece, starijih i hroničnih bolesnika, kao i kod onih čiji je imunološki sistem već bio oslabljen. U svakom slučaju najvažnije je što pre doći kod lekara, jer je glavna terapija i prva pomoć infuzija koja nadoknađuje vodu i izgubljene elektrolite. Već posle prve doze većina pacijenata se bolje oseća.  Nadoknada vode i elektrolita je najvažnija terapija kod akutnih crevnih infekcija, dok se antibiotici uglavnom preporučuju deci i onima sa već oslabljenim imunitetom.

Prošlog meseca je objavljeno i u Velikoj Britaniji da su slučajevi bili 48 odsto veći nego što se očekivalo za ovo doba godine kad je norovirus u pitanju.

Dr Larkin je objasnio: „Sada su ograničenja pandemije ukinuta i ljudi se više mešaju, epidemije norovirusa su se povećale poslednjih nedelja.
Osim infuzije, za oporavak pacijenta, izuzetno je važna i ishrana. Važno je da pokušaju da popiju čaj bez šećera. Sve vreme trebalo bi da jedu dijetalnu hranu, kao što su tostirani hleb, šargarepa, pirinač kuvan u slanoj vodi i lagana supa bez masnoća. Jogurt, mleko i slatkiši nisu preporučljivi. Važno je i da sa dijetalnom hranom nastave i nekoliko dana pošto nestanu simptomi.

 

Komentari (2)
Loading
Mama
08.04.2022 18:43

U moje vreme ovakvi virusi nisu postojali. Sta se desava.....

Veličković Milorad
08.04.2022 19:58

OTROVALI DECU KINDER ČOKOLADAMA