Pesticidi JAKO štete zdravlju: Dr Perišić otkriva koji je JEDINI način da uklonite hemikalije sa voća

Lana Vidović Vesti 06.09.2021 21:16 0

Ovo malo ko radi, a neophodno je

Pesticidi JAKO štete zdravlju: Dr Perišić otkriva koji je JEDINI način da uklonite hemikalije sa voća

Printscreen/Youtube

Kad kupujete voće i povrće, vodite računa o tome da li je masno kad ga dodirnete. Ako je masno, znajte da je tretirano hemikalijama.

Ovo je poruka gastroenterologa prof. dr Vojislava Perišića koji je u Jutarnjem programu TV Prva govorio o tretiranju proizvoda sa pijace pre nego što ih pojedemo.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

– Pre nego što odlučimo da pojedemo jabuku, trebalo bi da proverimo da li je njena kora masna - kaže prof. Perišić.

- Ako jeste, moramo je oprati u rastvoru soda bikarbone i vode ili sirćeta i vode. U tom rastvoru jabuka bi trebalo da stoji barem 15 minuta.

On daje i recept za pripremu rastvora za pranje voća i povrća:

- Stavite 10 grama sode bikarbone, odnosno jednu supenu kašiku na litar vode.

Posle najmanje 15 minuta jabuku bi trebalo izvaditi iz tog rastvora, dobro je oprati i obavezno oljuštiti.

- Ispod kore se koncentrišu toksini – objašnjava prof. Perišić i dodaje da je kora jabuke korisna samo za čišćenje zuba od druge hrane koju smo prethodno pojeli.

Takođe, ističe poznati gastroenterolog, neophodno je odstraniti i peteljku i tamni deo ispod peteljke, jer je koncentracija hemikalija kojima je voće tretirano na tom delu najveća.

Kad je reč o grožđu, prof. Perišić upozorava da bi ovo voće trebalo prati pod mlazom vode čak 30 minuta. Posle takvog tretiranja vodom, važno je svako zrno dobro osušiti, pa ga tek onda jesti.

- Kumulativno gledano, opasno je jesti grožđe koje nije pripremljeno na ovaj način – upozorava prof. Perišić.

Komentari (0)