Od OVE biljke se prave ČAJEVI, MELEMI i JELA, a štiti od MOŽDANOG UDARA: Travar Momčilo podelio LEKOVITE RECEPTE sa Srbijom

M. G. Vesti 19.03.2022 16:01 0

Od lekovitih biljaka mogu se praviti ne samo čajevi, melemi i tinkture, već i ukusna jela.

Od OVE biljke se prave ČAJEVI, MELEMI i JELA, a štiti od MOŽDANOG UDARA: Travar Momčilo podelio LEKOVITE RECEPTE sa Srbijom

Printscreen/Youtube

U razgovoru za TV Prva Momčilo Antonijević, narodni travar, napominje da lekovite biljke, koje često koristimo kao glavni sastojak čajeva, mogu da se koriste i u ishrani kao sredstvo detoksikacije organizma nakon teške i masne zimske hrane.

"Lekovito bilje bi trebalo koristiti u svakodnevnoj ishrani, ali i preventivno. Trenutno su najzastupljenije tzv. prolećne biljke koje nam pomažu da pročistimo organizam", Ističe Momčilo.

On je dao i primer nekih najzastupljenijih biljaka koje se mogu naći u našoj široj okolini, a koje bi trebalo, još dok je njihovo vreme, koristiti u redovnoj ishrani.

"List maslačka može da se meša sa raznim salatama. Najbolji je u kombinaciji sa listovima jagorčevine i mišjakinje. Obe vrste biljaka podstiču proces detoksikacije, ali i dobro utiču na rad jetre i bubrega", kaže travar, dodajući da se cvet maslačka ne koristi za salate.

"Od cveta se pravi tzv. med od maslačka koji nije pravi med, već sirup i on je dodatak raznim salatama".

Što se tiče korena maslačka, on može da se koristi kao zamena za kafu, a narodni travar je objasnio i kako. "On se ubere, dobro propere, proprži i samelje, pa se tako sprema kafa".

List maslačka, kaže on, sadrži supstancu manitol i preporučuje se ljudima koji su doživeli množdani udar.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading