Najrizičniji su pacijenti koji POSLE KOVIDA dobiju više od 3 kilograma za nedelju dana: Prof. dr Arsen Ristić upozorio na jasne znakove koji izazivaju SRČANI UDAR

Vesti 21.02.2022 10:43 0

Dr Arsen Ristić gostujući u Jutarnjem programu upozorio je ko je najrizičnija grupa kada je zdravlje u pitanju

Najrizičniji su pacijenti koji POSLE KOVIDA dobiju više od 3 kilograma za nedelju dana: Prof. dr Arsen Ristić upozorio na jasne znakove koji izazivaju SRČANI UDAR

Printscreen/Youtube

 

Načelnik Odeljenja za srčanu insuficijenciju i pomoćnik direktora Klinike za kardiologiju KCS, prof. dr Arsen Ristić, upozorio je na signale za uzbunu nakon preležanog kovida.

U gostovanju u Jutarnjem programu je prof. dr Arsen Ristić upozorio da podaci pokazuju da će 20 do 50 odsto pacijenata koji su preležali koronu imati upalu srčanog mišića, a simptomi koji su znak za alarm su pojačano zamaranje, gušenje, lošija tolerancija na napor, oticanje nogu ili nemogućnost da se leži na ravnoj površini, a da disanje ne bude kompromitovano. Komplikacije mogu da se odnose i na kasnije manifestacije i izazovu srčani udar.

- Posebno nas brine u kovidu i gde se posebna pažnja obraća su komplikacije nastale vezane za stvaranje krvnih ugrušaka u plućnoj cirkulaciji, za plućnu emboliju posle čega može da nastane plućna hipertenzija - ukazuje Ristić.

Težina komplikacije zavisi od soja koji ste imali - omikron daje nešto blaže kardiovaskularne probleme, i nešto ređe izaziva upalu pluća. Ali vakcinacija je garancija da komplikacija neće biti, prenosi "Informer"

- Kombinacija upale pluća sa upalom srčanog mišića je posebno rizična za bolesnike. Kada ste vakcinisani, rizik da se pojavi upala srčanog mišića u kovidu je svega 11 na sto hiljada bolesnika, što je nedavno objavljeno na populaciji obolelih u Izraelu - kaže Arsić, prenosi Pink.

Na pitanje koji su simptomi ukazuju na to da se hitno moramo javiti lekaru, Arsić kaže da pacijenti koji već imaju srčanu slabost treba da se jave kada se smanji tolerancija na napor, jave bolovi u grudima, zamaranje, oticanje nogu, pogotovo ukoliko dobiju više od tri kilograma u težini u roku od nedelju dana.

- Savetujemo našim pacijentima da se redovno mere jednom nedeljno, da svakog drugog ili trećeg dana provere pritisak i puls. Svake nagle promene, pogotovo gubici svesti su nešto što bi bolesnika trebalo da dovede ranije na kontrolni pregled, nego što bi inače došao ili u hitne službe - kaže doktor.

Komentari (0)
Loading