Direktno je uključen u energentski metabolizam i regulaciju nivoa hormona i acido-bazne ravnoteže.
Nivo potrošnje fosfora direktno utiče na apsorpciju hranljivih materija i vitamina, uključujući i vitamine B, održavanje normalne fuknkcije bubrega i srca, ali i na stanje zuba i zglobova.
Nedostatak fosfora može uticati na kogniciju i funkciju mozga. Može da izazove i slabe kosti, sistemske bolove u zglobovima, karijes zuba i probleme sa koncentracijom. Takođe, njegov nedostatak može dovesti i do stanja anemije i oslabljenog imuniteta.
S obzirom da većinski fosfor unosimo preko hrane, njegov nedostatak je poprilično redak. Međutim, osobe koje imaju oštećenje bubrega, ali i oni koji su pristalice veganske i vegeterijanske ishrane mogu imati ovaj problem.
Meso, riba i morski plodovi su jedan od glavnih izvora fosfora. Velika količina fosfora se nalazi u vrstama ribe kao što su losos, šaran, tunjevina, bela riba, bakalar, skuša, sardine.
Dosta fosfora se takođe nalazi u ostrigama, škampima, dagnjama i mesu rakova.
U nastavku vam donosimo namirnice koje sadrže mnogo fosfora, a odlične su i za vegetarijance i vegane.
Sir i mlečni proizvodi
Fosfor telo najbolje apsorbuje kada uđe u njega u približno jednakim količinama sa kalcijumom. Zbog toga se mlečni proizvodi smatraju jednim od najboljih izvora fosfora.
Posebno puno fosfora ima u sirevima, uključujući parmezan, mocarelu i kozji sir.
Beli luk
Poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, beli luk jača imuni sistem, pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola, normalizuje krvni pritisak. Takođe, može da spreči rak, srčani i moždani udar.
Beli luk sadrži ogromnu količinu korisnih elemenata u tragovima, uključujući gvožđe, fosfor, cink i puno vitamina C.
Brokoli
Brokoli je vredan dijetetski proizvod, bogat vitaminima i hranljivim materijama, a istovremeno niskokaloričan. U pogledu korisnih svojstava, možda se može takmičiti sa svima omiljenim avokadom.
Osim fosfora, brokoli sadrži vitamine B1, B2, C, PP, B, C i E, kao i kalcijum, magnezijum, vlakna i antioksidante.
Soja i druge mahunarke
Crveni i beli pasulj, sočivo i soja su posebno bogati fosforom.
Žitarice
Odličan izvor fosfora su ječam, pšenica, ovas i kukuruz, koji sadrži najveću količinu ovog elementa u tragovima. Zato kukuruzno brašno bez glutena, koje je bogato i kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, vlaknima i vitaminima B, može biti odlična zamena za pšenično brašno.