Direktno je uključen u energentski metabolizam i regulaciju nivoa hormona i acido-bazne ravnoteže.
Nivo potrošnje fosfora direktno utiče na apsorpciju hranljivih materija i vitamina, uključujući i vitamine B, održavanje normalne fuknkcije bubrega i srca, ali i na stanje zuba i zglobova.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Nedostatak fosfora može uticati na kogniciju i funkciju mozga. Može da izazove i slabe kosti, sistemske bolove u zglobovima, karijes zuba i probleme sa koncentracijom. Takođe, njegov nedostatak može dovesti i do stanja anemije i oslabljenog imuniteta.
S obzirom da većinski fosfor unosimo preko hrane, njegov nedostatak je poprilično redak. Međutim, osobe koje imaju oštećenje bubrega, ali i oni koji su pristalice veganske i vegeterijanske ishrane mogu imati ovaj problem.
Meso, riba i morski plodovi su jedan od glavnih izvora fosfora. Velika količina fosfora se nalazi u vrstama ribe kao što su losos, šaran, tunjevina, bela riba, bakalar, skuša, sardine.
Dosta fosfora se takođe nalazi u ostrigama, škampima, dagnjama i mesu rakova.
U nastavku vam donosimo namirnice koje sadrže mnogo fosfora, a odlične su i za vegetarijance i vegane.
Sir i mlečni proizvodi
Fosfor telo najbolje apsorbuje kada uđe u njega u približno jednakim količinama sa kalcijumom. Zbog toga se mlečni proizvodi smatraju jednim od najboljih izvora fosfora.

pixabay
Posebno puno fosfora ima u sirevima, uključujući parmezan, mocarelu i kozji sir.
Beli luk
Poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, beli luk jača imuni sistem, pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola, normalizuje krvni pritisak. Takođe, može da spreči rak, srčani i moždani udar.

Shutterstock
Beli luk sadrži ogromnu količinu korisnih elemenata u tragovima, uključujući gvožđe, fosfor, cink i puno vitamina C.
Brokoli
Brokoli je vredan dijetetski proizvod, bogat vitaminima i hranljivim materijama, a istovremeno niskokaloričan. U pogledu korisnih svojstava, možda se može takmičiti sa svima omiljenim avokadom.

pixabay
Osim fosfora, brokoli sadrži vitamine B1, B2, C, PP, B, C i E, kao i kalcijum, magnezijum, vlakna i antioksidante.
Soja i druge mahunarke
Crveni i beli pasulj, sočivo i soja su posebno bogati fosforom.
Žitarice
Odličan izvor fosfora su ječam, pšenica, ovas i kukuruz, koji sadrži najveću količinu ovog elementa u tragovima. Zato kukuruzno brašno bez glutena, koje je bogato i kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, vlaknima i vitaminima B, može biti odlična zamena za pšenično brašno.