Korijander možda ima čudan ukus koji izaziva podele, ljudi ga ili vole ili mrze, a u Srbiji se ne koristi baš često, uprkos činjenici da ga možete pronaći u bolje opremljenim prehrambenim radnjama. Ipak, smatra se da je veoma koristan za vaše zdravlje, posebno pomaže u snižavanju šećera u krvi.
Ova biljka je toliko dobra da ljudi koji već imaju nizak nivo šećera u krvi ili uzimaju lekove za dijabetes treba da budu oprezni kada je jedu. Studije na životinjama pokazale su da seme korijandera smanjuje šećer u krvi promovišući aktivnost enzima koji uklanja šećer, ali to nije sve.
Korijander je izuzetno dobar za vaš mozak i održava ga u vrhunskom stanju. Zahvaljujući antiinflamatornim svojstvima korijandera odlična je preventiva bolestima kao što je Alchajmerova i bolestima koje su povezane sa upalom mozga.
Jedna studija na pacovima otkrila je da štiti od oštećenja nervnih ćelija i poboljšava pamćenje. Takođe bi mogao da pomogne kod anksioznosti s obzirom na to da je druga studija pokazala da ima sličan efekat kao i uobičajeni lek za anksioznost. Vaše srce bi čak moglo imati koristi od ove biljke, a neke studije sugerišu da smanjuje faktore rizika od srčanih oboljenja kao što su visok krvni pritisak i holesterol.
U populacijama koje jedu mnogo korijandera, stopa srčanih bolesti je mnogo niža - što bi moglo biti povezano sa svojstvima koje poseduje.Mežutim ove podatke treba uzeti sa rezervom jer korijander jelima daje mnogo više ukusa,pa je moguće da se koristi manje soli i šećera.
Ulje uzeto iz semena korijandera takođe može biti od pomoći pri varanje hrane. Mala studija koja je proučavala ljude sa sindromom iritabilnog creva otkrila je da kapi biljnih lekova koji sadrže korijander smanjuju bol, nadimanje i nelagodnost. Takođe se smatra da ima antimikrobna jedinjenja koja mogu pomoći u borbi protiv određenih infekcija, kao što su infekcije urinarnog trakta.
Ako niste imali priliku da probate korijander, treba da znate da se on najčešće koristi u salatama, namazima, kao što je gvakamole, ali i supama i čorbama. Ako niste ljubitelj specifičnog ukusa, slobodno možete da ga ubacite u smuti.