Kako Japanke jedu kolače, a ne goje se? Jedan ukus mogu da prevare i ubiju preteranu želju za slatkišima

Vesti 20.11.2025 12:52 0

U Japanu se sve svodi na balansiranje ukusa u obrocima.

japanka

Shutterstock

Zašto se žene na dijeti muče uskraćujući sebi slatkiše? Slatkoća je neophodna u ishrani. Prema kineskoj medicini, i jetra i slezina je vole. Ali njeni izvori mogu biti različiti - neki su dobri, drugi nisu.  Na primer, beli šećer i testa nisu optimalan izvor, jer pune želudac, ali ne daju organizmu važne nutrijente.

Ali krompir, spanać, šargarepa, kukuruz, kruške, smokve i kikiriki su slatki i takođe korisni za zdravlje. Zapravo, ima puno dobrih namirnica, a glavna stvar koju treba zapamtiti jeste da postoje prirodni izvori šećera, a postoje i veštački ili koncentrovani.

Na primer, mnogi ljudi nasedaju na priču da je kolačić sa oznakom "bez šećera" zdraviji od običnog. Ali to nije tačno. Većina zamena je štetnija od običnog šećera. Važno pitanje je u stvari drugačije i glasi: Kako možete da prevaziđete želju za kolačićima, čokoladom i slatkišima uopšte?

Istražite kako to rade Japanci i Japanke!

U Japanu se sve svodi na balansiranje ukusa u obrocima. Mnogi ljudi pokušavaju da u svoje telo uguraju neukusnu, kuvanu hranu koja ne donosi radost. I to ne može dugo da traje - ponovo će se vratiti svjim "normalnim", uobičaenim navikama.

Ako, recimo, opsesivno izbegavate slatkiše i isključujete sam ukus a ne štetne izvore, nećete se spasiti. 

1. Slatko jedu u prvoj polovini dana

Bolje je da se ujutru počastite malim parčetom tosta sa ukusnim namazom (na primer kombinaciju putera od kikirikija i javorovog sirupa).

džem

Shutterstock

 

 

Za ručak, kao prilog, jedite pire krompir sa otopljenim puterom, a za večeru dodajte domaći sos od bobičastog voća.

2. Gorak ukus ubija želju za slatkim

Gorki ukus uravnotežuje slatkoću. Ispijanje gorkih pića 15-20 minuta pre obroka ili dodavanje đumbira, belog luka ili kurkume u hranu može pomoći.

3. Umerena kiselost je rampa za šećer

Kriška limuna ili limete dodata u salatu, povrće, meso ili ribu smanjiće potrebu za upotrebom velikih količina šećera.

limun

Shutterstock

 

 

4. Slano - da, ali umereno

Ne preterujte sa solju, ali je nemojte ni potpuno eliminisati! Najbolje je da koristite morsku, himalajsku ili kalijumovu so umesto kuhinjske soli.

5. Umami - ukus proteina

Japanski profesor je otkrio element koji jelima od morskih algi daje njihov prepoznatljiv, pikantan, "mesnati“ ukus - glutaminsku kiselinu, a nalazi se i u izvorima životinjskih proteina i nekim biljnim namirnicama, popuit mesa i ribe, jaja, zreli sir, nekih pečuraka, sušenog paradajza, soje i proizvoda od soje. Taj ukus se naziva umami.

umami

Shutterstock

 

 

Japanska tajna je neverovatno jednostavna: dobro osmišljen obrok koji uključuje svih pet ukusa savršeno zadovoljava naš mozak i isključuje želju za desertima, navodi Sensa.

Bonus video:

 

@najzena.rs ŽENE U SRBIJI SU EKSPERTI ZA NEGU LICA, ALI ČESTO GREŠE U OVOJ STVARI #najzena #zena #fyf #fyp #viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

 

Komentari (0)
Loading