Zašto se žene na dijeti muče uskraćujući sebi slatkiše? Slatkoća je neophodna u ishrani. Prema kineskoj medicini, i jetra i slezina je vole. Ali njeni izvori mogu biti različiti - neki su dobri, drugi nisu. Na primer, beli šećer i testa nisu optimalan izvor, jer pune želudac, ali ne daju organizmu važne nutrijente.
Ali krompir, spanać, šargarepa, kukuruz, kruške, smokve i kikiriki su slatki i takođe korisni za zdravlje. Zapravo, ima puno dobrih namirnica, a glavna stvar koju treba zapamtiti jeste da postoje prirodni izvori šećera, a postoje i veštački ili koncentrovani.
Na primer, mnogi ljudi nasedaju na priču da je kolačić sa oznakom "bez šećera" zdraviji od običnog. Ali to nije tačno. Većina zamena je štetnija od običnog šećera. Važno pitanje je u stvari drugačije i glasi: Kako možete da prevaziđete želju za kolačićima, čokoladom i slatkišima uopšte?
Istražite kako to rade Japanci i Japanke!
U Japanu se sve svodi na balansiranje ukusa u obrocima. Mnogi ljudi pokušavaju da u svoje telo uguraju neukusnu, kuvanu hranu koja ne donosi radost. I to ne može dugo da traje - ponovo će se vratiti svjim "normalnim", uobičaenim navikama.
Ako, recimo, opsesivno izbegavate slatkiše i isključujete sam ukus a ne štetne izvore, nećete se spasiti.
1. Slatko jedu u prvoj polovini dana
Bolje je da se ujutru počastite malim parčetom tosta sa ukusnim namazom (na primer kombinaciju putera od kikirikija i javorovog sirupa).
Shutterstock
Za ručak, kao prilog, jedite pire krompir sa otopljenim puterom, a za večeru dodajte domaći sos od bobičastog voća.
2. Gorak ukus ubija želju za slatkim
Gorki ukus uravnotežuje slatkoću. Ispijanje gorkih pića 15-20 minuta pre obroka ili dodavanje đumbira, belog luka ili kurkume u hranu može pomoći.
3. Umerena kiselost je rampa za šećer
Kriška limuna ili limete dodata u salatu, povrće, meso ili ribu smanjiće potrebu za upotrebom velikih količina šećera.
Shutterstock
4. Slano - da, ali umereno
Ne preterujte sa solju, ali je nemojte ni potpuno eliminisati! Najbolje je da koristite morsku, himalajsku ili kalijumovu so umesto kuhinjske soli.
5. Umami - ukus proteina
Japanski profesor je otkrio element koji jelima od morskih algi daje njihov prepoznatljiv, pikantan, "mesnati“ ukus - glutaminsku kiselinu, a nalazi se i u izvorima životinjskih proteina i nekim biljnim namirnicama, popuit mesa i ribe, jaja, zreli sir, nekih pečuraka, sušenog paradajza, soje i proizvoda od soje. Taj ukus se naziva umami.
Shutterstock
Japanska tajna je neverovatno jednostavna: dobro osmišljen obrok koji uključuje svih pet ukusa savršeno zadovoljava naš mozak i isključuje želju za desertima, navodi Sensa.
Bonus video:
Možda vas zanima…