Sa 40 godina izgledaju kao da imaju 25: Ove žene se nikad ne goje, povrće seku u listove, a 1 namirnicu nikad ne jedu

Slobodanka Ćorić Vesti 19.02.2025 12:22 0

Oni se pridržavaju principa sezonskih i svežih namirnica, pa zimi konzumiraju meso, ribu, supe i tople napitke, dok leti preferiraju morske plodove, hladne supe i salate

japanke

Shutterstock

Japanke su odavno poznate kao jedne od najlepših i najelegantnijih žena na svetu. Sa 30 godina izgledaju kao da imaju 18, a sa 40 kao da imaju 25. Glavni razlog njihovog izuzetnog izgleda i dugovečnost leži u njihovom načinu ishrane.

Bogata ishrana

Mnogi misle da Japanci jedu samo suši, ali njihov jelovnik je mnogo raznovrsniji. Osim ribe, u njihovoj ishrani se nalaze morski plodovi, trave, povrće, soja, pirinač, voće i zeleni čaj. Jela visokog kaloričnog sadržaja i brza hrana retko se mogu videti u njihovoj ishrani. Oni se pridržavaju principa sezonskih i svežih namirnica, pa zimi konzumiraju meso, ribu, supe i tople napitke, dok leti preferiraju morske plodove, hladne supe i salate.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Zdrav način pripreme hrane

U Japanu, hrana se obično sprema na zdrav način – barenjem, grilovanjem, kuvanjem na pari i dinstanjem sa minimalnom količinom ulja. Povrće se često seče na tanke listove kako bi se što manje termički obradilo i očuvala hranljivost. Prirodna lepota, boja i ukus hrane su im izuzetno važni, pa pažljivo biraju začine i trudeće se da ne preteraju u količinama koje bi mogle opteretiti stomak.

Spori ritam ishrane

Za Japanke, konzumiranje hrane predstavlja pravi ritual. Jedu polako, u malim zalogajima i manjih porcijama. Jela se retko dekoriraju jer je naglasak na prirodnom izgledu hrane, a kombinovanje više različitih jela na jednom tanjiru smatra se nedostatkom ukusa.

Pirinač kao osnovni sastojak

Pirinač je ključni sastojak gotovo svakog japanskog obroka, obično pripremljen sa malo soli i maslaca.

Raznovrsni doručak

Doručak u Japanu obavezno uključuje raznovrsne namirnice i nekoliko malih porcija. Obično se sastoji od ribe, pirinča, omleta, miso supe, soje i povrća, uz čaj.

Minimalno slatkiša

Japanci retko jedu deserte, a kada to rade, obično su u pitanju mali porcionirani slatkiši sa niskim nivoom šećera, poput moki sladoleda od pirinča. Ne priređuju bombastične torte ili kolače, a njihova ishrana doprinosi ravnom stomaku.

Komentari (0)
Loading