Ako se oporavljate od moždanog udara ishrana je jadan od važnih segmenata.
To vam daje energiju potrebnu da ostanete aktivni, za rehabilitacijsku terapiju te povratak svakodnevnim aktivnostima.
Takođe, može smanjiti verovatnoću od još jednog moždanog udara.
No, jedenje možda neće biti tako jednostavno kao što je bilo pre moždanog udara. Oštećenje mozga može otežati pomeranje mišića, učiniti vas osetljivijima na bol i uticati na vaš apetit i raspoloženje, piše webMD.
Hrana za povratak snage nakon moždanog udara
Možda se osećate preumorno i nemate energiju da biste ustali iz kreveta, a kamoli otišli u prodavnicu i pripremili kompletan obrok. Zdravu ishranu možete održati uz nekoliko pametnih koraka:
Neka vam doručak bude najveći obrok.
Verovatno ćete imati najviše energije za kuvanje ujutru.
Neka vam poslednji obrok bude jednostavan, poput sendviča ili žitarica. Ako vam je i to preteško, pokušajte sa šest malih obroka dnevno umesto tri veća.
Shutterstock
Kupujte prethodno narezano te prethodno oprano voće i povrće. To može olakšati pripremu i jedenje ove hranljive hrane.
Ishrana za srce
Pri oporavku od moždanog udara može biti korisno znati koja je hrana korisna za srce, piše Healthline.
Vaša ishrana u celini najvažnija je kada je u pitanju prevencija bolesti, ali redovno konzumiranje sledećih namirnica može koristiti zdravlju vašeg srca i podstaknuti celokupno blagostanje:
Voće je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima te antioksidativnim i protivupanim spojevima koji štite srce.
Shutterstock
Agrumi, jabuke, kruške i bobičasto voće mogu biti posebno korisni.
Svo povrće je zdravo za srce, ali neke studije sugerišu da luk, beli luk, kupusnjače, lisnato zeleno povrće i šargarepa mogu ponuditi veće koristi.
Plodovi mora bogati su hranljivim materijama poput omega-3 masti, koje koriste kardiovaskularnom zdravlju.
Mahunarke poput graška i sočiva puni su vlakana i minerala poput magneziuma i kalijuma, koji su bitni za kardiovaskularno zdravlje.
Shutterstock
Celovite žitarice poput kvinoje, smeđeg pirinča i ovsa bogate su vlaknima i drugim hranljivim materijama povezanim s boljim zdravljem srca.
Zamena rafinisanih žitarica celovitim žitaricama može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Dodavanje izvora zdravih masti poput maslinovog ulja, maslina, orašastih plodova i semenki, masne ribe i avokada u ishranu može pomoći u poboljšanju zdravlja srca.
Istraživanja pokazuju da začini poput kurkume, belog luka, šafrana i đumbira imaju snažne protivupačne učinke i mogu pomoći u smanjenju faktora rizika od srčanih bolesti.
Bonus video:
Možda vas zanima…