Za kuvanje kukuruza je potrebno mnogo vremena, a to zavisi od mnogo faktora - da li se radi o svežem, mlečnom kukuruzu, ili je kukuruz stariji i zreo. Treba da imate u vidu i to, da li se kukuruz kuva u običnoj šerpi ili ekspres loncu.
Pravilno kuvanje kukuruza
Da biste skuvali klipove kukuruza, potrebno je da ga očistite od lišća i svile. Poređajte klipove jedan pored drugog u šerpu, prekrijte ih vodom potpuno i odozgo stavite nekoliko listova koje ste odstranili, jer će tako imati lepši ukus. Mladi kukuruz se kuva malo brže dok se stariji kukuruz kuva oko dva sata.
Kuvanje kukuruza za 15 minuta
Vreme kuvanja možete da skratite uz dodavanje jednog sastojka iz frižidera. Biće vam potrebno samo 15 minuta da omekša, a ukus će biti lepši i zrna mekana i sočna.
Sastojci:
6 klipa kukuruza
200 ml mleka
50 g putera
Priprema:
U šerpu poređajte kukuruz i sipajte vodu. Kada provri, sipajte mleko i stavite puter. Kuvajte oko 15 minuta. Još jedna kulinarska tajna koju vam otkrivamo je da ne stavljate so u kukuruz pre i za vreme kuvanja, zato što će zrna biti tvrda. Soli se neposredno pre serviranja, ako tako volite da ga jedete.
Video:
Možda vas zanima…