Zdravije od lososa, a puno jeftinije: Najzdravije ribe na svetu koje su dobre za srce

Vesti 18.04.2025 19:40 0

Lekari i nutricionisti preporučuju da se riba jede najmanje 2 puta nedeljno. Iako nisu sve vrste ribe dobre za zdravlje, a neke čak mogu izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme, ribe i morski plodovi važan su izvor brojnih vitamina i minerala.

riba

Shutterstock

Lekari i nutricionisti preporučuju da se riba jede najmanje 2 puta nedeljno. Iako nisu sve vrste ribe dobre za zdravlje, a neke čak mogu izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme, ribe i morski plodovi važan su izvor brojnih vitamina i minerala.

Masnija riba poput lososa i sardina takođe je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje nam pomažu održati zdravlje srca, kao i vitaminom D, navodi Healthline.

Evo koje vrste ribe su najzdravije.

Sardine

Odličan izbor za vašu nedeljnu porciju ribe su sardine zbog svoje pristupačnosti i hranljivosti. Prepune su omega-3 masnih kiselina kojih sadrže čak i više nego hvaljeni losos, a osim toga su odličan izvor kalcijuma i vitamina D neophodnih za zdravlje kostiju.

riba

Shutterstock

 

 

Pastrmka

Ako jedete pastrmku samo jednom nedeljno, možete smanjiti holesterol, ojačati krvne sudove i nerve te izbeći probleme s pamćenjem u starijoj dobi.

Brancin

Mediteranski brancin nudi nemasni izvor proteina bogat vitaminom D, podržava imunološku funkciju i apsorpciju kalcijuma. Njegova mala veličina i lako uklanjanje kosti čine ga popularnim izborom za pripremu cele ribe.

riba

Shutterstock

 

 

Skuša

Skuša ima bogat, specifičan okus i smatra se jednom od najhranljivijih riba. Bogat je izvor proteina, vitamina B2, B3, B6 i B12, kao i izuzetno važnog vitamina D.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno jedu skušu imaju niži krvni pritisak i manje holesterola u krvi. Zahvaljujući vitaminu D, skuša je dobra i za zdravlje kostiju. Uz njega, za gustoću kostiju važni su bakar i selen, kojih takođe ima u skuši.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading