Lekari i nutricionisti preporučuju da se riba jede najmanje 2 puta nedeljno. Iako nisu sve vrste ribe dobre za zdravlje, a neke čak mogu izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme, ribe i morski plodovi važan su izvor brojnih vitamina i minerala.
Masnija riba poput lososa i sardina takođe je bogata omega-3 masnim kiselinama, koje nam pomažu održati zdravlje srca, kao i vitaminom D, navodi Healthline.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Evo koje vrste ribe su najzdravije.
Sardine
Odličan izbor za vašu nedeljnu porciju ribe su sardine zbog svoje pristupačnosti i hranljivosti. Prepune su omega-3 masnih kiselina kojih sadrže čak i više nego hvaljeni losos, a osim toga su odličan izvor kalcijuma i vitamina D neophodnih za zdravlje kostiju.

Shutterstock
Pastrmka
Ako jedete pastrmku samo jednom nedeljno, možete smanjiti holesterol, ojačati krvne sudove i nerve te izbeći probleme s pamćenjem u starijoj dobi.
Brancin
Mediteranski brancin nudi nemasni izvor proteina bogat vitaminom D, podržava imunološku funkciju i apsorpciju kalcijuma. Njegova mala veličina i lako uklanjanje kosti čine ga popularnim izborom za pripremu cele ribe.

Shutterstock
Skuša
Skuša ima bogat, specifičan okus i smatra se jednom od najhranljivijih riba. Bogat je izvor proteina, vitamina B2, B3, B6 i B12, kao i izuzetno važnog vitamina D.
Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno jedu skušu imaju niži krvni pritisak i manje holesterola u krvi. Zahvaljujući vitaminu D, skuša je dobra i za zdravlje kostiju. Uz njega, za gustoću kostiju važni su bakar i selen, kojih takođe ima u skuši.
Bonus video: