Obožavate hleb i peciva, ali nakon svakog takvog obroka osećate se naduto i imate problem sa varenjem? U tom slučaju, možda ste preosetljivi na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Osim na probavni sistem, gluten može loše uticati i na kožu i nervni sistem, a ovo su najčešći znakovi preosetljivosti na gluten. Ako ih primetite, svakako se posavetujte sa lekarom.
Problemi s varenjem
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Nadutost, proliv, zatvor i bolovi u stomaku česti su znakovi preosetljivosti na gluten. Osobe koje razviju preosetljivost često osećaju neprijatnost nakon obroka bogatih glutenom.
Hroničan umor
Ako se često osećate iscrpljeno i bez energije, uprkos dovoljnim odmorima, gluten može biti jedan od uzroka. Loša apsorpcija nutrijenata zbog upale creva može dovesti do umora.
Loša koncentracija
Problemi s koncentracijom, zbunjenost i poteškoće u jasnom razmišljanju, tzv. magla u mozgu, mogu biti povezani s preosetljivošću na gluten. Ako se često ponavljaju, potražite pomoć lekara.

Shutterstock
Glavobolje i migrene
Mnogi ljudi koji ne podnose gluten imaju česte glavobolje ili čak migrene nakon konzumiranja proizvoda s glutenom. Ako patite od glavobolja, obratite pažnju na to kada se one javljaju.
Bolovi u zglobovima i mišićima
Upalni procesi izazvani glutenom mogu izazvati bolove u mišićima i zglobovima i po mnogo čemu podsećaju na simptome artritisa. Intenzivni su nakon konzumiranja obroka bogatih glutenom.
Problemi s kožom
Osobe osetljive na gluten mogu razviti osipe, ekceme, izrazito suvu kožu i svrab kože. Dermatitis herpetiformis je kožna bolest direktno povezana s netolerancijom na gluten.
Depresija i anksioznost
Preosetljivost na gluten ne utiče samo na fizičko već i na psihičko zdravlje. Može uticati na neurotransmitere u mozgu, povećavajući rizik od depresije i anksioznosti.
Gubitak težine ili naglo debljanje
Poremećaji u apsorpciji nutrijenata mogu izazvati neobjašnjiv gubitak težine, dok s druge strane upala može dovesti do zadržavanja tečnosti i debljanja.
Anemija
Pošto gluten može oštetiti crevnu sluzokožu, može doći do nedostatka gvožđa, što izaziva anemiju i simptome poput umora, blede kože i vrtoglavice. Redovno kontrolišite krvnu sliku kako biste na vreme uočili promene.
Video: