Svi misle da su zdrave, a zbog njih se gojite! Doktor tvrdi da ove 2 namirnice treba oprezno jesti

Vesna Vukadinović Vesti 10.02.2025 16:30 0

Neke namirnice, iako imaju malo ugljenih hidrata, mogu doprineti debljanju.

žena

Shutterstock

Ako se jede u velikim količinama, hrana poput avokada, maslina, orašastih plodova i semenki može da doprinese gojenju, jer je nutritivno je bogata i kalorična. To može dovesti do povećanja telesne mase ako se jede u prekomernim količinama. Stručnjaci su upozorili na dve popularne namirnice koje svi smatraju zdravim, a mogu izazvati gojenje ako se konzumiraju bez ograničenja.

Slani orašasti plodovi i semenke

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

Orašasti plodovi i semenke imaju brojne zdravstvene prednosti, ali gastroenterolog dr Harš Šet upozorava da slane verzije mogu negativno uticati na ravnotežu tečnosti u telu i doprineti nadutosti. „Njihov visokokalorični profil može biti dodatno pojačan natrijumom, što može otežati održavanje zdrave telesne težine. Smanjenje unosa natrijuma pomaže u održavanju zdravog elektrolitskog balansa, smanjuje nadutost i zadržavanje vode, te pomaže u boljoj regulaciji apetita“, kaže doktor.

Nutricionistkinja Šeri Berger ističe da su „orašasti plodovi i puteri od orašastih plodova izvrstan izvor zdravih masti, proteina i vlakana, ali ako ih jedemo preterano, lako možemo uneti više od 800 kalorija u samo jednom međuobroku.“ Umerenost je ključna – uključivanje orašastih plodova u uravnoteženu ishranu može pružiti vredne nutrijente, bez ometanja ciljeva upravljanja težinom.

Punomasni mlečni proizvodi

Punomasni mlečni proizvodi, poput punomasnog mleka, sira i putera, sadrže malo ugljenih hidrata u poređenju s proteinima i mastima. Međutim, njihov visok udeo zasićenih masti može povećati nivo LDL holesterola, što može povećati rizik od upala i smanjiti osetljivost na insulin. „Vrlo loši oblici masti, poput zasićenih masti, nalaze se u proizvodima poput punomasnog mleka, sira i putera. Te masti povećavaju LDL holesterol, podstiču upalne procese i smanjuju osetljivost na insulin – tri faktora koja povećavaju rizik od dijabetesa, dok istovremeno doprinose debljanju“, zaključio je doktor.

Video:

 

 

Komentari (0)