Svi misle da su zdrave, a zbog njih se gojite! Doktor tvrdi da ove 2 namirnice treba oprezno jesti

Vesna Vukadinović Vesti 10.02.2025 16:30 0

Neke namirnice, iako imaju malo ugljenih hidrata, mogu doprineti debljanju.

žena

Shutterstock

Ako se jede u velikim količinama, hrana poput avokada, maslina, orašastih plodova i semenki može da doprinese gojenju, jer je nutritivno je bogata i kalorična. To može dovesti do povećanja telesne mase ako se jede u prekomernim količinama. Stručnjaci su upozorili na dve popularne namirnice koje svi smatraju zdravim, a mogu izazvati gojenje ako se konzumiraju bez ograničenja.

Slani orašasti plodovi i semenke

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

Orašasti plodovi i semenke imaju brojne zdravstvene prednosti, ali gastroenterolog dr Harš Šet upozorava da slane verzije mogu negativno uticati na ravnotežu tečnosti u telu i doprineti nadutosti. „Njihov visokokalorični profil može biti dodatno pojačan natrijumom, što može otežati održavanje zdrave telesne težine. Smanjenje unosa natrijuma pomaže u održavanju zdravog elektrolitskog balansa, smanjuje nadutost i zadržavanje vode, te pomaže u boljoj regulaciji apetita“, kaže doktor.

Nutricionistkinja Šeri Berger ističe da su „orašasti plodovi i puteri od orašastih plodova izvrstan izvor zdravih masti, proteina i vlakana, ali ako ih jedemo preterano, lako možemo uneti više od 800 kalorija u samo jednom međuobroku.“ Umerenost je ključna – uključivanje orašastih plodova u uravnoteženu ishranu može pružiti vredne nutrijente, bez ometanja ciljeva upravljanja težinom.

Punomasni mlečni proizvodi

Punomasni mlečni proizvodi, poput punomasnog mleka, sira i putera, sadrže malo ugljenih hidrata u poređenju s proteinima i mastima. Međutim, njihov visok udeo zasićenih masti može povećati nivo LDL holesterola, što može povećati rizik od upala i smanjiti osetljivost na insulin. „Vrlo loši oblici masti, poput zasićenih masti, nalaze se u proizvodima poput punomasnog mleka, sira i putera. Te masti povećavaju LDL holesterol, podstiču upalne procese i smanjuju osetljivost na insulin – tri faktora koja povećavaju rizik od dijabetesa, dok istovremeno doprinose debljanju“, zaključio je doktor.

Video:

 

 

Komentari (0)