Nutricionistkinja upozorava: Ove dve namirnice nikad nećete videti na mom tanjiru

Slobodanka Ćorić Vesti 03.01.2025 15:28 0

Na početku nove godine mnogi su sebi obećali da će se zdravije hraniti. Osim pažljivog odabira namirnica i plana kretanja ili vežbanja, nutricionisti naglašavaju kako je bitno razmisliti i o sigurnosti hrane koju unosimo

nutricionistkinja

Printscreen/TikTok

Osim odabira namirnica i plana fizičke aktivnosti koji nam pomažu da ostanemo zdravi i u formi, nutricionisti upozoravaju da je važno obratiti pažnju i na sigurnost hrane koju konzumiramo.

Na početku nove godine mnogi su sebi obećali da će se zdravije hraniti. Osim pažljivog odabira namirnica i plana kretanja ili vežbanja, nutricionisti naglašavaju kako je bitno razmisliti i o sigurnosti hrane koju unosimo. Hydroxide, stručnjakinja za hranu koja na TikToku i Instagramu deli korisne savete, nedavno je objavila kako upravo zbog toga nikada ne konzumira dve vrste hrane, piše BestLife.

Sirove klice

 U TikTok videu objavljenom 29. decembra, Hydroxide upozorava svoje pratioce da njene reči možda neće biti dobrodošle i da je neki čak mogu zameriti nakon ovog posta. Ipak, ona tvrdi da je to ne brine previše, pa je otkrila kako na njenom tanjiru nikada nećete videti sirove klice.

„Retko ih jedem, one su vrlo, vrlo, vrlo rizična hrana“, naglasila je TikTokerka, dodajući da na klicama može biti mnoštvo bakterija koje mogu negativno uticati na zdravlje. „Klice se uzgajaju u tlu, u najtoplijem, najvlažnijem okruženju koje možete zamisliti—i pogodite šta? Bakterije to obožavaju“, istakla je Hydroxide. Dodaje da bi ih, da bi bile sigurne za konzumiranje, trebalo blanširati ili potpuno skuvati. Posebno upozorava na sirove klice koje se često koriste kao dodatak jelima.

Određeni hamburgeri

 Druga vrsta hrane koju Hydroxide izbegava su slabo pečeni hamburgeri. TikTokerka je otkrila kako prilikom naručivanja ove popularne hrane uvek insistira na tome da njeni hamburgeri budu dobro pečeni. Objasnila je da se radi o hrani koja se obično priprema od mehanički omekšanog mesa, odnosno mesa koje je probodeno iglama ili oštricama kako bi se razbila mišićna vlakna.

„Ako pritom na njima postoji komadić mesa sa E. coli, salmonelom ili sličnom bakterijom, vi to zapravo širite po mlevenoj govedini“, kaže Hydroxide. Naglašava da se to odnosi prvenstveno na mlevenu govedinu, ali i na odreske, jer se meso peradi, poput mlevene ćuretine i mlevene piletine, prema zdravstvenim odredbama mora spremati na visokim temperaturama kako bi se izbegle bolesti koje se prenose hranom i štetne bakterije.

Iako su se neki komentatori našalili kako su se, videvši najavu za post, uplašili da će im savetovati da ne jedu prerađenu hranu, poput Doritosa ili Cole, jasno im je da konzumiranje kontaminirane hrane može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Za dodatnu sigurnost, zdravstveni stručnjaci savetuju često pranje ruku i površina, pripremu hrane na sigurnoj minimalnoj unutrašnjoj temperaturi i hlađenje hrane.

Komentari (0)
Loading