Biljni proizvodi postaju sve popularniji. Možete uživati u odrescima ili sirevima napravljenim od soje. Ali alternative mleku na policama mogu biti napravljene od soje, badema, kokosa, pirinča, indijskih oraščića ili ovsa.
Ako to nije dovoljno, pripremite se za mleko od krompira.
Trend širenja biljnih proizvoda ima mnoge razloge. Istraživači procenjuju da između jednog i tri posto norveške populacije ima alergiju na mleko ili mlečne proizvode, te im je potrebna alternativna rešenja.
Izbor biljne ishrane koja isključuje životinjske proizvode može takođe biti bolji za životnu sredinu. Većina potrošača ovih proizvoda su vegani.
Vegani ne jedu ništa životinjskog porekla, ni meso ili ribu, ni mleko, sir, jaja, pa čak ni med. Sve mora da bude biljnog porekla. Ovo može biti teško, jer životinjski proizvodi ili nusproizvodi dominiraju tržištem.
Jedan od razloga zbog kojih je švedska istraživačica hrane Eva Tornberg želela da stvori krompir mleko.
Eva Tornberg je u saopštenju za javnost (na švedskom jeziku) sa Lund univerziteta izjavila:
— Jedna od briga je da vegani teško mogu da unesu dovoljno omega-3, koji se uglavnom nalazi u masnim ribama.
Kontrola načina na koji telo upravlja otpadnim proizvodima jedna je od uloga omega-3 masnih kiselina, prema studiji sa Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju u Trondhajmu.
Neutralan ukus sa puno omega-3
Tehnički, može biti teško pretvoriti biljne proizvode u kremaste proizvode poput mleka. To je zato što je proteine iz biljaka teže izvući nego proteine iz životinja. Tornberg je otkrila da kremastost može da se postigne ako se proteini i skrob u krompiru zagrevaju na specifičan način i mešaju sa uljem od repice, koje je bogato omega-3 masnim kiselinama.
— Ono što je odlično kod krompira je to što nema ukusa.
Tornberg objašnjava da je ideja iza ovog napitka da on bude odlična, hranljiva užina između obroka.
Napitak će sadržati šest posto ulja od repice, što znači da 250 ml smoothie-ja pokriva polovinu dnevnih potreba za omega-3.
Pored toga, proizvod ne sadrži alergene i može da se proizvodi lokalno.
Prvi proizvod verovatno će biti smoothie napravljen od krompir mleka sa jabukovim sokom i voćem, piše Potatopro.
Kako napraviti krompir mleko?
Pravljenje domaćeg krompir mleka je jednostavno.
Skuvajte oljušteni beli krompir dok ne omekša, a zatim ga procedite i pomešajte sa zaslađivačem, soli i vodom u blenderu. Preporučuje se da dodate potopljene blanširane bademe za suptilan orašasti ukus, kremastost i dodatni protein – ali možete ih izostaviti ako želite. Procedite mleko kroz gazu ili kesu za biljno mleko i proverite ukus. Lako možete prilagoditi sladkoću, ukus i gustinu prema svom ukusu.
Krompir mleko je odlična biljna alternativa mleku od orašastih plodova za osobe sa alergijama ili one koji žele da izaberu održiviju opciju. Ima blag ukus krompira i glatku teksturu zahvaljujući skrobu. Zaslađivač izbalansira ukus krompira, pa nemojte da ga izostavite.
Krompir mleko je najbolje koristiti u hladnim jelima poput granole, pravljenja chia pudinga ili u veganskom milkšejku. Takođe možete da ga koristite za dodavanje kremastosti supama nakon kuvanja. Ima tendenciju da se zgruša u vrućem čaju i kafi, pa izbegavajte da ga dodajete u posebno vruće mešavine, piše The Spruce Eat.
Šta je ultra-filtrirano mleko?
— Ako volite biljna mleka, uživaćete! Ovo mleko ima blag i kremast ukus sa suptilnim ukusom badema, a veoma je lako napraviti. Probao sam ga sa granolom i bio je odličan. Definitivno ću ga ponovo napraviti — Bahareh Niati.
Recept za mleko od krompira:
Sastojci:
- 1 veliki beli krompir (oko 250-310 grama)
- 1/4 šolje sirovih blanširanih badema, potopljenih 1 sat, opcionalno
- 2 do 4 kašike javorovog sirupa, meda ili agave
- 1/2 kašičice čistog vanilin ekstrakta, opcionalno
- 1/4 kašičice soli
- 3 do 4 šolje vode, po mogućstvu filtrirane
- Gaza ili kesa za biljno mleko, za procediti
Bonus video: