Smanjenju faktora rizika od srčanih oboljenja kod žena u postmenopauzi: Sok od cvekle blago za srce i osobe sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti

Nedeljko Tišanović Vesti 10.11.2024 21:54 0

Ima mnogo blagodeti za organizam.

Shutterstock/Melica

Shutterstock/Melica

Sok od cvekle pomaže u stimulisanju proizvodnje azotnog oksida,hemijskog jedinjenja od vitalne važnosti koji je važan za zdravu cirkulaciju i protok krvi. Ovo je posebno važno za žene u postmenopauzi s obzirom na to da se upravo one često suočavaju sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i povećanog krvnog pritiska.

Tim istraživača sa Državnog univerziteta Pensilvanije, Univerziteta Edit Kovan, Univerziteta Zapadne Australije, Univerziteta Vejk Forest i Univerziteta u Lidsu pokušao je da utvrdi da li dodatak nitrata u obliku soka od cvekle može pomoći u smanjenju faktora rizika od srčanih oboljenja kod žena u postmenopauzi.

Autori studije su primetili da su kardiovaskularne bolesti (KVB) vodeći uzrok smrti kod žena, i to sa povećanim rizikom nakon menopauze.

Unos soka od cvekle i druge biljne hrane bogate nitratima je obećavajuća nefarmakološka strategija za povećanje koncentracije sistemskog azotnog oksida i poboljšanje funkcije endotela kod starije populacije.

Da bi videli da li to funkcioniše u praksi, sproveli su, placebom kontrolisano, dvostruko slepo, unakrsno kliničko ispitivanje. Istraživanje je obavljeno na ženama u postmenopauzi kako bi videli efekte suplementacije nitratima uz ispijanje soka u dve različite faze menopauze.

Žene su podeljene u grupu u ranoj postmenopauzi (poslednja menstruacija pre jedne do šest godina) i grupu u kasnoj postmenopauzi (više od šest godina od poslednje menstruacije).

Obe grupe žena su konzumirala sok od cvekle bogat nitratima, i sok od cvekle osiromašen nitratima svakog dana tokom jedne nedelje.

Problem kratkoročnih pozitivnih efekata
Učesnice studije su svakog jutra sedam dana pili sok od cvekle bogat nitratima, a zatim su posle nekoliko nedelja pile sok od cvekle bez nitrata.

Istraživači su otkrili da sok od cvekle bogat nitratima pojačava protok krvi u poređenju sa placebom bez nitrata. Međutim, istraživači su primetili da su koristi za krvne sudove nestale nakon 24 sata pijenja soka od cvekle.

Na kraju, zaključili su da svakodnevno ispijanje soka od cvekle može pomoći u zaštiti zdravlja srca kod žena u postmenopauzi, ali i da to zavisi od vremena konzumiranja, jer efekti nestaju nakon 24 sata.

Stoga, da bi zaista imale konstantne koristi za zdravlje srca od pijenja soka od cvekle bogatog nitratima, žene u postmenopauzi bi trebalo da to učine delom svoje svakodnevne rutine.

Druge prednosti soka od cvekle

Osim što pomaže protok krvi i zdravlje srca, sok od cvekle takođe može pomoći kod poboljšanja atletskih performansi, kod smanjenja krvnog pritiska, u jačanju imuniteta, onda kada je potrebna detoksikacija organizma, zatim kod očuvanja kognitivnih funkcija ali i u borbi protiv dijabetesa.

Mnoge od navedenih prednosti cvekle za zdravlje postoje jer stimulišu produkciju azot-oksida. Druge namirnice koje mogu da imaju istu funciju su, između ostalih, banane, rukola, blitva, spanać, zelena salata, pomorandže, praziluk, peršun, rotkvice, karfiol, celer, šargarepa, brokoli krastavci, kupus...

Pored toga, unos vitrusnog voća može povećati nivoe azotnog oksida.

Šta je azot-oksid i zašto je važan za zdravlje

Azot-oksid važna regenerativna supstanca koju proizvodi ljudski organizam, i njegov manjak se povezuje sa nizom zdravstvenih poremećaja, kao što su gubitak koštane mase, dijabetes i rak. 

Azot-oksid širi i opušta krvne sudove, što povećava priliv krvi u sve organe i ćelije, i omogućava regeneraciju, zdravlje i snagu tkiva kardiovaskularnog sistema.

Prirodno, oko 40. godine života, proizvodnja azot-oksida u telu počinje da opada. Manjak azot-oksida uzrokuje da ljudi u pedesetim i šezdesetim godinama skoro za polovinu imaju manji potencijal cirkulacije krvi u odnosu na period života kada su bili u dvadesetim, piše rts


Bonus video: 

 

 

Komentari (0)
Loading