Tek joj je 29 godina, a ima agresivni rak dojke: "Nemojte misliti da ste premladi, ova pošast svakog može snaći"

Tatjana Badarević Vesti 15.10.2024 17:25 0

Lekari su joj savetovali hemoterapiju nakon koje bi usledila dvostruka mastektomija i rekonstrukcija dojki

Zdravlje

Printscreen/Instagram

 

Eli Embri (29) iz američke Floride dijagnostikovan je trostruko negativan rak dojke, posebno agresivan oblik raka. Mlada žena koja se bori s opakom bolešću poslala je ključnu poruku da to nije bolest samo za starije žene, piše Daily Star.

Eli je oduvek strahovala od raka, s obzirom na istoriju bolesti njene porodice.

"Mojoj mami je dijagnostikovan rak dojke kad sam bila u ranim 20-ima. Kako sam izgubila oca od raka bubrega kad sam imala sedam godina, bila sam prestravljena da će i moja mama izgubiti život zbog raka. Srećom, nije morala na hemoterapiju i pobedila je bolest zračenjem i lumpektomijom", rekla je.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ali ॐ (@ali_embry)

 

"Nekoliko godina kasnije, mojoj starijoj sestri, koja je tada imala 30 godina, takođe je dijagnostikovan rak dojke. S obzirom na njene godine, lekari su posumnjali da je možda u pitanju genetska mutacija, pogotovo jer smo znali da je rak prisutan s obe strane u našoj porodici. Dijagnostikovan joj je trostruki negativni rak dojke, koji se često povezuje s mutacijama gena BRCA", ispričala je mlada žena.

Eli je odlučila da se podvrgne genetskom testiranju, a rezultati su potvrdili da je i ona nasledila mutaciju gena BRCA1, što značajno povećava verovatnoću razvoja raka dojke i jajnika.

"Moj svet se potpuno okrenuo naglavačke"

Eli je obećala da će ići na redovne preglede svakih šest meseci i obavljati nedeljne samopreglede dojki. Ali tokom rutinske pretrage lekari su postavili razornu dijagnozu trostruko negativnog raka dojke (TNBC).

"Kada su mi lekari saopštili tu vest, moj svet se potpuno okrenuo naglavačke. TNBC se smatra agresivnim jer brzo raste i ima veću verovatnoću ranog recidiva. TNBC takođe nema receptore za estrogen, progesteron i HER2 - što tradicionalnu hormonsku terapiju i lečenje usmereno na HER2 čini neučinkovitim. No, dobra je vest da su medicinska ispitivanja pokazala da vrlo dobro reaguje na hemoterapiju", ispričala je Eli.

Lekari su joj savetovali hemoterapiju nakon koje bi usledila dvostruka mastektomija te rekonstrukcija kao opcija.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ali ॐ (@ali_embry)

 

"Pratim medicinska istraživanja te sam prilagodila ishranu i način života otkako mi je postavljena dijagnoza. Izbegavam alkohol i pazim šta jedem", rekla je Eli koja je priznala da je hemoterapija imala značajan uticaj na njen život te da joj je ponekad teško da uskladi posao i lečenje teške bolesti.

"Sve više i više mladih žena ima rak"

"To može biti izazovno. Ponekad moram da odbijem pozive jer moram da zaštitim svoj imuni sistem ili samo zato što se ne osećam dobro nakon hemoterapije. Učim da slušam svoje telo i dajem prednost svom zdravlju", rekla je.

Uprkos fizičkim izazovima, mučnini, umoru i emocionalnoj težini svega toga, Eli pokušava da ostane pozitivna.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ali ॐ (@ali_embry)

 

"Početak je bio emocionalno najteži, ali sad sam to prebrodila. Pokušavam da živim što normalnije mogu kad mi to zdravlje dopusti. Znam da će mi nakon operacije biti veliko prilagođavanje, jer je dvostruka mastektomija s rekonstrukcijom u suštini amputacija s protezom. Ženama je teško da se odreknu ili drastično promene jednu od svojih najženstvenijih crta", istakla je.

Eli se sada nada da će razbiti zabludu da je rak dojke bolest starijih žena i naglasiti važnost ranog otkrivanja.

"Mnoge žene misle da su premlade i zdrave da bi dobile rak dojke, to sigurno nije slučaj. Sve više i više mladih žena dobija ovu dijagnozu", upozorila je.

 

Komentari (0)
Loading