Slatkiši su prvo na šta svi pomisle kada je reč o šećeru u krvi. Međutim, endokrinolog i nutricionista Armina Afonina objasnila je koje bi namirnice trebalo jesti oprezno jer utiču na nagli skok šećera u krvi.
Belo brašno i pirinač
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Hleb i peciva od pšeničnog brašna i beli pirinač brzo povećavaju šećer u krvi. Kada se jedu takvi ugljeni hidrati, telo ih brzo razgrađuje što uzrokuje nagli porast šećera, a zatim brzi pad, stvarajući osećaj umora i glad vrlo brzo nakon obroka.

Shutterstock
Suvo voće
Suvo voće može da sadrži veliku količinu šećera, što doprinosi porastu glukoze. Doktorka preporučuje umerenost kada je reč o suvom voću i savetuje kombinovanje s namirnicama bogatim vlaknima i proteinima kako bi se ublažio uticaj na šećer u krvi.
Važno je i kako se namirnice pripremaju
Doktorka naglašava da način pripreme hrane može značajno promeniti njen glikemijski indeks. Recimo, pire krompir ima viši glikemijski indeks od pečenog krompira, dok kuvan beli pirinač može izazvati brži skok glukoze od smeđeg koji sadrži više vlakana i složenih ugljenih hidrata. Vlakna usporavaju apsorpciju šećera.
.
Video:
.