Slatkiši nisu jedini krivci: Doktorka izdvojila namirnice koje izazivaju veliki skok šećera u krvi

Vesti 13.10.2024 16:20 0

Kontrola šećera u krvi je važna za održavanje zdravlja, posebno kod osoba s dijabetesom ili predispozicijom za tu bolest.

šećer

Shutterstock

Slatkiši su prvo na šta svi pomisle kada je reč o šećeru u krvi. Međutim, endokrinolog i nutricionista Armina Afonina objasnila je koje bi namirnice trebalo jesti oprezno jer utiču na nagli skok šećera u krvi.

Belo brašno i pirinač

Hleb i peciva od pšeničnog brašna i beli pirinač brzo povećavaju šećer u krvi. Kada se jedu takvi ugljeni hidrati, telo ih brzo razgrađuje što uzrokuje nagli porast šećera, a zatim brzi pad, stvarajući osećaj umora i glad vrlo brzo nakon obroka.

šećer

Shutterstock

 

Suvo voće

Suvo voće može da sadrži veliku količinu šećera, što doprinosi porastu glukoze. Doktorka preporučuje umerenost kada je reč o suvom voću i savetuje kombinovanje s namirnicama bogatim vlaknima i proteinima kako bi se ublažio uticaj na šećer u krvi.

Važno je i kako se namirnice pripremaju

Doktorka naglašava da način pripreme hrane može značajno promeniti njen glikemijski indeks. Recimo, pire krompir ima viši glikemijski indeks od pečenog krompira, dok kuvan beli pirinač može izazvati brži skok glukoze od smeđeg koji sadrži više vlakana i složenih ugljenih hidrata. Vlakna usporavaju apsorpciju šećera.

.

Video:

 

 

.

 

Komentari (0)
Loading