Radujte se menopauzi: Eksperti otkrivaju 4 dobre stvari koje donosi ovo stanje, prave smo srećnice

Vesti 09.10.2024 18:28 0

Kao i kod mnogih stvari u životu, svaka menopauza je različita

žena

Shutterstock

Menopauza je period u životu žene koji treba doživeti sa manje stigme i sa više svesti o dobrim promenama koje može doneti.

Nedavna istraživanja su preporučila javno obrazovanje o perimenopauzi i menopauzi, pristupačnijim tretmanima i fleksibilnim radnim aranžmanima, piše The Conversation.

žena

Shutterstock

 

Kao i kod mnogih stvari u životu, svaka menopauza je različita. Dok neke žene smatraju da je ovaj period izazovan i potrebna im je podrška, druge doživljavaju neke fizičke i emocionalne koristi. O njima se retko izveštava – ali možemo naučiti iz dostupnih istraživanja i, što je još važnije, iz iskustava žena.

Evo četiri promene kojima se možete radovati kada uđete u menopauzu: 

1. Nema više menstruacija ili povezanih problema 

Menopauza se smatra „potpunom“ ako je prošlo 12 meseci od poslednje menstruacije žene, odnosno ako je tokom tog perioda izostala menstruacija. Možda nije iznenađujuće, nedostatak menstruacije je prednost koja je na vrhu liste (osim ako ste na hormonskoj terapiji), posebno za žene koje su imale neredovno, nepredvidivo ili obilno krvarenje. 

Konačno, ne morate da imate higijenske uloške u svakoj torbi „za svaki slučaj”. Nema više planiranja gde možete da odete u kupatilo ili vam je potrebna rezervna odeća. A uštedećete i novac ako ne kupujete sredstva za higijenu. 

uložak

Shutterstock

 

Postoje i dobre vesti za žene koje su imale obilno krvarenje zbog fibroida materice – uobičajenih benignih ginekoloških tumora koji pogađaju do 80% žena. Dokazi sugerišu da hormonske promene (za žene koje ne uzimaju hormonsku terapiju) mogu smanjiti veličinu fibroida i ublažiti simptome. 

Žene koje pate od menstrualnih migrena mogu doživeti poboljšanja nakon menopauze kada njihove hormonske fluktuacije počnu da se smiruju - ali vremenski okvir za to ostaje nejasan. 

Za neke žene, prestanak menstruacije značiće više učešća u društvenim aktivnostima iz kojih su možda bile isključene zbog menstruacije. Na primer, verske aktivnosti ili priprema hrane u nekim kulturama.

2. Povratite svoje telo i svoju se*sualnost 

Tokom svog reproduktivnog života, od žena u heterose*sualnim vezama se obično očekuje da budu proaktivne u sprečavanju trudnoće. 

Neke žene u postmenopauzi opisuju oživljavanje svoje se*sualnosti i osećaja se*sualne slobode koji ranije nisu iskusile (uprkos dostupnosti kontraceptiva) jer više ne postoji nikakav rizik od trudnoće. 

porodica

Shutterstock

 

Jedna od učesnica istraživanja o ženskim iskustvima menopauze rekla je da je srećna što više nije u reproduktivnom dobu. „Vratila sam svoje telo jer sada više ne mogu da zatrudnim. Nije da nisam uživala u tome da imam decu i da sam trudna, uživala sam u tome, ali sada se osećam kao – 'oh, moje telo je sada samo moje, ti znaš?", objasnila je. 

Žene koje odluče da nemaju decu takođe mogu osetiti olakšanje i oslobođenje od društvenih očekivanja. Ljudi će verovatno konačno prestati da ih ispituju kada planiraju da imaju decu.

3. Novo poglavlje u životu i vreme za fokusiranje na sebe 

Jedan učesnik studije opisao je menopauzu kao neočekivanu „tačku brzine“ za promenu. 

Žene su nam rekle da više prihvataju sebe i svoje potrebe jer su do tada bile fokusirane na potrebe drugih ljudi. Naučnici su ranije istraživali ovaj pomak sa „živeti za druge“ na „živeti svoj“. 

žena

Shutterstock

 

Neke žene smatraju da su ove snažne emocije u menopauzi izazov, dok druge vide potencijal da ih iskoriste kao način da se oslobode – omogućavajući im da se izraze ili budu samopouzdanije nego u bilo kom drugom trenutku u svom životu. 

4. Povećano samopouzdanje 

Novi osećaj oslobođenja može promovisati povećano samopouzdanje u menopauzi. Ovo je prijavljeno u studijama zasnovanim na sveobuhvatnim intervjuima sa ženama. 

Povećanje samopouzdanja može da se poklopi i sa promenama u karijeri, a ponekad i u odnosima, jer se prioriteti u životu žene menjaju i ona više zastupa svoje interese.

Život na drugoj strani 

Možda će vam biti teško da razmislite o tome šta je dobro u menopauzi, posebno ako se borite sa raznim izazovima tokom perimenopauze – ali to će se vremenom poboljšati. 

U kulturama u kojima se žene cene zbog toga što su starije, žene sebe opisuju kao pozitivne doprinose zajednici. Smatraju da sa godinama stiču moć i poštovanje. 

Moramo raditi na pozitivnijim društvenim stavovima u ovoj oblasti. Naša tela se menjaju tokom života i izuzetna su u svakoj fazi, uključujući menopauzu.  

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading