Ovo je najzdravije voće na svetu: Smanjuje rizik od moždanog udara, iznenadićete se kada čujete koje je u pitanju

Vesti 07.10.2024 11:57 0

Prvih 26 namirnica koje su proglašene superzdravom hranom su povrće, a tek onda sledi voće.

voće

Shutterstock

Možda nećete ovo voće staviti u ovseu kašu i musli, ali ga već jedete svakog dana u salati. To je paradajz, koji su naučnici američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti nedavno proglasili najzdravijim voćem na svetu. Da, paradajz je voće jer prema službenoj definiciji, voće je sve što sadrži semenke.

Prvo voće na spisku najzdravije hrane

Agencija je objavila popis superzdravih vrsta voća i povrća, odnosno onih koje najviše utiču na smanjenje rizika od hroničnih bolesti. Prvih 26 namirnica na popisu odnosi se na povrće, uglavnom kupusnjače ili lisnato zeleno povrće. Prvo voće na spisku je paradajz.

Ocenu su naučnici dali na osnovu bioraspoloživosti 17 ključnih hranljivih materija. Prema klinici Klivlend, srednji sirov paradajz sadrži 17 grama vitamina C (19 posto preporučene dnevne doze za odrasle), 10 mikrograma vitamina K (8 posto preporučene dnevne doze), 296 miligrama kalijuma (6 posto preporučene dnevne doze) i 19 mikrograma folata (5 posto preporučene dnevne doze). Paradajz je bogat i važnim antioksidantima: likopenom i beta-karotenom.

paradajz

Shutterstock

 

Štiti od moždanog udara

Likopen pomaže telu da se oslobodi slobodnih radikala koji mogu oštetiti DNK. Istraživanja su pokazala da likopen može smanjiti rizik od teških bolesti, poput moždanog udara. Pregled istraživanja iz 2021. o paradajzu i likopenu otkrio je manju ukupnu smrtnost kod osoba koje su konzumirale odgovarajuće količine paradajza, kao i manju smrtnost od koronarne bolesti srca, cerebrovaskularnih bolesti. Unos likopena kroz ishranu ili prisutnost likopena u krvi povezan je s manjom ukupnom smrtnošću, kao i manjim šansama za dobijanje moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma i neplodnosti kod muškaraca. Kad je reč o beta-karotenu, on se u telu pretvara u vitamin A koji je neophodan za zdrave oči i kožu, pojašnjavaju stručnjaci klinike Mejo.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading